08.10.2017 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Huml, Valach, Gula, Trávníček, Wishart, Erat

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se na základě podnětů klubu HC Verva Litvínov zabýval zákroky hráče Ivana Humla na protihráče Daniela Sørvika a hráče Juraje Valacha na protihráče Jakuba Černého v utkání HC Verva Litvínov – Piráti Chomutov (1. 10. 2017).
V případě Ivana Humla dospěl k závěru, že zákrok – ačkoli směřoval na protihráče, který nebyl v držení kotouče a mimo jeho zorný úhel – byl veden na rameno, a to nikoli ve vysoké nájezdové rychlosti a nedošlo při něm k zásahu hlavy ani krku. V případě Juraje Valacha shledal, že hráč při obranném zákroku zasáhl protihráče do oblasti hlavy a krku, zákrok však nenesl znaky zvýšené agresivity ani nemohl vážně ohrozit zdraví protihráče.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětů klubu Piráti Chomutov zabýval ve zkráceném řízení rovněž zákroky hráče Jiřího Guly na protihráče Jakuba Lauka a Ivana Humla, jednáním hráče Michala Trávníčka a zákrokem Michala Trávníčka na protihráče Petra Koblasu ve stejném utkání. V případě zákroku Jiřího Guly na Jakuba Lauka dospěl k závěru, že z dostupných záběrů nelze s vyloučením jakékoli pochybnosti usoudit, zda se hráč dopustil ve snaze vyprostit svoji zablokovanou nohu a s tím souvisejícího pohybu směrem dopředu přestupku Kopnutí. Pohyb navíc nebyl takového charakteru, aby mohl vážněji ohrozit zdraví protihráče. V případě zákroku stejného hráče na protihráče Ivana Humla shledal, že k zásahu ramenem došlo především v důsledku prudkého zabrždění protihráče při jízdě vzad, přičemž hráče se vzhledem k zabrždění nemohl střetu zcela vyhnout. V případě jednání Michala Trávníčka předseda disciplinární komise ELH shledal, že k jeho pádu na ledovou plochu došlo v důsledku ataku protihráče Bretta Flemminga, přičemž na základě žádného z dostupných záběrů nelze s vyloučením jakékoli pochybnosti usoudit, že by hráč jednal s cílem ovlivnit úsudek rozhodčích. V případě zákroku stejného hráče na protihráče Ivana Humla nedospěl k závěru, že by byl veden ve vysoké nájezdové rychlosti, nebo že by se před ním hráč s cílem dosažení vyšší intenzity odrazil, protihráč navíc nedostatečně vyhodnotil vlastní postavení a upřednostnil odehrání kotouče, čímž výrazně limitoval možnosti vlastní obrany.

Wishart ani Erat dodatečné tresty nedostanou

Předseda disciplinární komise ELH se ve zkráceném řízení zabýval zákrokem hráče Ty Wisharta na protihráče Jiřího Ondruška, za který mu byl v utkání HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc uložen větší trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za Zásah do oblasti hlavy a krku. Na základě videozáznamu shledal, že zákrok nebyl veden ve vysoké rychlosti, hráč při něm držel ruce u těla a před střetem se neodrazil. Protihráč přitom nedodržel zásadu, podle které si má být vědom svého postavení a možnosti, že bude napadán.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu Bílí Tygři Liberec zabýval zákrokem hráče Martina Erata na protihráče Martina Ševce v utkání Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec (6. 10. 2017). Po prostudování videozáznamu dospěl k závěru, že zákrok byl veden čelně na protihráče v držení kotouče, hráč se se před ním neodrazil a v době střetu držel ruce u těla. Z dostupných záběrů nelze s vyloučením jakékoli pochybnosti konstatovat, že by hráč při střetu primárně zasáhl oblast hlavy nebo krku, předseda komise se neztotožnil ani s názorem navrhovatele, že šlo o likvidační zákrok, vedený bez zájmu hrát kotouč.

Předseda disciplinární komise proto ve všech případech řízení s hráči Ivanem Humlem, Jurajem Valachem, Jiřím Gulou, Michalem Trávníčkem, Ty Wishartem a Martinem Eratem zastavil.

Záznamy situací najdete na

Jiří Gula: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2806
Jiří Gula II: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2807
Ivan Huml: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2808
Michal Trávníček: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2809
Michal Trávníček: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2810
Juraj Valach: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2811
Ty Wishart: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2832
Martin Erat: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/2839