11.03.2019 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – HC Škoda Plzeň

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se ve zkráceném řízení zabýval nesportovním chováním diváků při utkání HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (3. 3. 2019).

Ve druhé třetině utkání došlo ke vhazování plastových lahví a dalších předmětů ze sektorů domácíh fanoušků na ledovou plochu. Uzavřenou plastovou lahví byl přitom do oblasti břicha přímo zasažen hlavní rozhodčí, přičemž utkání muselo být na dobu nezbytnou k ošetření přerušeno. Při přerušení došlo ke vhazování dalších předmětů na ledovou plochu a střídačku hostů a vulgárnímu skandování na adresu rozhodčích a hostujících hráčů včetně pokřiku „Měl´s ho zabít“. Mezi předměty, vhozenými na hráčskou lavici, byla i uzavřená plechovka s nápojem, která zasáhla jednoho z hráčů hostů do oblasti ramene.

Vzhledem k závažnosti incidentů, při kterých byla ohrožena bezpečnost a zdraví účastníků utkání a kvůli kterým muselo být utkání přerušeno a s přihlédnutím k tomu, že se jednalo již o třetí projednávaný případ v probíhající sezóně, potrestal předseda disciplinární komise ELH klub HC Škoda Plzeň za Porušení povinností pořádajícího klubu finanční pokutou ve výši 120 000 Kč. Současně uložil klubu trest odehrání jednoho soutěžního utkání bez přítomnosti diváků s podmínečným odkladem na zkušební dobu do 30. 4. 2019. Trest se vztahuje na všechny sektory stadiónu s výjimkou VIP sektorů, označených jako 199, 299 a 500–509. Za porušení Herního řádu ELH, kterého se klub dopustil tím, že v prostorách zimního stadiónu byly prodávány nápoje v plechových obalech, což je kvůli bezpečnostním rizikům výslovně zakázáno, uložil předseda disciplinární komise ELH klubu HC Škoda Plzeň finanční pokutu ve výši 50 000 Kč. Za vulgární, urážlivé a výhružné skandování domácích fanoušků potrestal klub HC Škoda Plzeň Napomenutím.

Předseda disciplinární komise ELH v rozhodnutí ocenil součinnost, kterou klub při vyšetřování případu poskytl, stejně jako opatření, které vůči zvlášť agresivním fanouškům a v oblasti prodeje nápojů následně přijal, zdůraznil však závažnost přestupku, při němž došlo k přímému zasažení a ohrožení zdraví účastníků utkání, které muselo být na dobu, nezbytnou k ošetření přerušeno. Zvlášt v případě plné plechovky přitom mohly být vzhledem k hmotnosti předmětu, balení a rychlosti pohybu následky – pokud by došlo k zásahu nechráněné části těla, například krční páteře – mnohem horší.

Podle Disciplinárního řádu ELH je možné v podobných případech uložit finanční pokutu až ve výši 500 000 Kč a trest odehrání utkání bez přítomnosti diváků až na šest měsíců.