27.03.2018 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – HC Kometa Brno, HC Vítkovice Ridera

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se ve zkráceném řízení zabýval incidentem, kvůli kterému muselo být přerušeno utkání HC Vítkovice Ridera – HC Kometa Brno (14. 3. 2018) a který si vyžádal přivolání zásahové jednotky Policie České republiky.
Na základě videozáznamu a dalších podkladů dospěl k jednoznačnému závěru, že iniciátorem incidentu byli příznivci hostujícího klubu, kteří opustili svůj sektor a vyprovokovali fyzické potyčky v sektoru domácích fanoušků, pokračující i v dalších částech zimního stadiónu. Přesto, že utkání bylo pořadatelem vyhodnoceno jako rizikové, nemohli příslušníci pořadatelské a bezpečnostní služby vzhledem k rozsahu konflikt zvládnout a povolána musel být zásahová jednotka Policie České republiky. Předseda disciplinární komise ELH proto uložil klubu HC Kometa Brno za Nesportovní chování příznivců finanční pokutu ve výši 100 000 Kč. Přihlédl přitom jak k závažnosti provinění, kvůli kterému mohlo dojít i k předčasnému ukončení zápasu, tak ke skutečnosti, že klub Kometa Brno byl za přestupky svých fanoušků na venkovních stadiónech potrestán v probíhající sezóně již po čtvrté.

Pořádajícímu klubu HC Vítkovice Ridera uložil předseda disciplinární komise ELH finanční pokutu ve výši 5 000 Kč za Nesportovní chování příznivců klubu ve stejném utkání a finanční pokutu ve výši 5 000 Kč za Porušení povinností pořádajícího klubu v utkání HC Vítkovice Ridera – HC Kometa Brno, které se hrálo 13. 3. 2018. V prvním případě potrestal skutečnost, že ačkoli byl konflikt nade vší pochybnost vyprovokován příznivci hostujícího klubu, na potyčkách se členy bezpečnostní služby se podíleli i domácí fanoušci, z nichž jeden na příslušníka bezpečnostní služby fyzicky zaútočil. Ve druhém případě šlo o vhazování konfet a papírových kotoučků na ledovou plochu v úvodu utkání a po vstřelení druhé branky domácích. Utkání muselo být následně na dobu nezbytnou k úklidu ledové plochy přerušeno. Při stanovení výše pokuty přihlédl předseda disciplinární komise ELH v obou případech k tomu, že podobného jednání se příznivci klubu HC Vítkovice Ridera dopustili v probíhající sezóně poprvé.