02.12.2018 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Gulaš (Plzeň), Klepiš a Látal (Mladá Boleslav)

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu HC Oceláři Třinec zabýval ve zkráceném řízení zákrokem hráče Milana Gulaše na protihráče Martina Růžičku v utkání HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (02. 12. 2018).

Na základě videozáznamu shledal, že hráč se potom, co pohledem zkontroloval postavení a pohyb protihráče, dopustil zcela mimo souboj o kotouč vědomého seknutí holí, při němž nejdříve zasáhl protihráče do oblasti břicha a následně do oblasti rozkroku. Předseda disciplinární komise ELH proto hráče Milana Gulaše (HC Škoda Plzeň) potrestal nepodmíněným zastavením činnosti na 1 soutěží utkání za Sekání. Při stanovení výše trestu přihlédl k tomu, že hráč nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán a že protihráč neutrpěl v důsledku zákroku zranění.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/6015.

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se na základě podnětu klubu PSG Berani Zlín zabýval ve zkráceném řízení rovněž zákrokem hráče Jakuba Klepiše na protihráče Tomáše Fořta v utkání BK Mladá Boleslav – PSG Berani Zlín (02. 12. 2018). Po prostudování videozáznamu dospěl k závěru, že hráč vedl svůj zákrok, při kterém došlo k zásahu hlavy nebo krku, ve vysoké nájezdové rychlosti a zcela mimo zorný úhel protihráče, bez jakékoliv snahy hrát puk, s jediným cílem soupeře zasáhnout. Vzhledem k vysoké nájezdové rychlosti si přitom musel být vědom, že protihráč bude mít minimální šanci na jeho nájezd zareagovat a bránit se mu. Předseda disciplinární komise ELH proto zákrok vyhodnotil jako Zásah do hlavy nebo krku a hráče Jakuba Klepiše (BK Mladá Boleslav) potrestal nepodmíněným zastavením činnosti na 2 soutěžní utkání. Při stanovení výše trestu v polovině sazby přihlédl k tomu, že hráč nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán a že protihráč, byl podle zápisu utrpěl poranění hlavy a ramene, utkání dokončil.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/6014.

Předseda disciplinární komise ELH se ve zkráceném řízení zabýval také zákrokem hráče Martina Látala na protihráče Zdeňka Okála, za který mu byl v utkání BK Mladá Boleslav – PSG Berani Zlín (02. 12. 2018) uložen větší trest na 5 minut a osobní trest do konce utkání za Bodnutí špičkou hole. Po zhlédnutí videozáznamu dospěl k závěru, že hráč se uvedeného přestupku dopustil, když v přerušené hře po skočení první třetiny reagoval na předchozí přistrčení tím, že soupeře píchl špičkou hole do oblasti břicha, čemuž se protihráč vzhledem ke způsobu vedení zákroku nemohl bránit. Předseda disciplinární komise ELH proto potrestal hráče Martina Látala (BK Mladá Boleslav) nepodmíněným zastavením činnosti na 1 soutěžní utkání a finanční pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny za Bodnutí špičkou hole. Při stanovení zákazu činnosti přihlédl k tomu, že protihráč neutrpěl v důsledku zákroku žádné zranění, zatímco při stanovení finanční pokuty k tomu, že hráč Martin Látal byl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/6013.