25.11.2017 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Dostálek, Jiránek a Kubalík (Jihlava), Marosz (Pardubice)

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se na základě podnětů klubu Mountfield HK zabýval ve zkráceném řízení zákroky hráčů Vlastimila Dostálka, Tomáše Jiránka a Tomáše Kubalíka, v utkání Mountfield HK – HC Dukla Jihlava, které se hrálo 24. 11. 2017.
V případě zákroku Vlastimila Dostálka shledal, že hráč čelně atakoval protihráče Jaroslava Bednáře, který se pokusil pohybem do středu hřiště vyhnout střetu. Na změnu jeho pohybu reagoval i hráč, který přitom zasáhl paží a nohou protihráče. Zákrok kolenem nebyl ovšem primární, nebyl veden ve vysoké nájezdové rychlosti ani nebyl takové intenzity nebo charakteru, aby vyžadoval dodatečného disciplinárního potrestání. Předseda disciplinární komise ELH proto řízení s hráčem Vlastimilem Dostálkem (HC Dukla Jihlava) zastavil. Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/3240.

V případě zákroku Tomáše Jiránka rozhodl, že byl veden na protihráče, který byl podle Pravidel ledního hokeje v držení kotouče. Ve snaze atakovat protihráče Filipa Pavlíka, který se snažil vyhnout střetu pohybem do středu hřiště, hráč změnil směr jízdy, oddělil ruku od těla a v důsledku změny postavení atakoval protihráče také kolenem. Předseda disciplinární komise nicméně neshledal, že by byl zákrok kolenem primární nebo že by byl takové intenzity a charakteru, aby mohl ohrozit zdraví protihráče. Řízení s hráčem Tomášem Jiránkem (HC Dukla Jihlava), proto zastavil. Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/3241.

V případě hráče Tomáše Kubalíka dospěl k závěru, že tzv. dohrál protihráče Filipa Pavlíka, přičemž z videozáznamu je zřejmé, že v konečné fázi skutečně zvedl paži na úroveň jeho krku a hlavy. Zákrok nebyl nicméně veden ve vysoké nájezdové rychlosti, hráč před ním přibrzdil a ani případný zásah do oblasti hlavy a krku by nebyl způsobilý ohrozit závažnějším způsobem zdraví protihráče. Předseda disciplinární komise proto řízení s Tomášem Kubalíkem (HC Dukla Jihlava) zastavil. Záznam situace najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/3242.

Předseda disciplinární komise se ve zkráceném řízení zabýval na základě podnětu klubu HC Oceláři Třinec rovněž jednáním hráče Rostislava Marosze v utkání HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice, které se hrálo ve stejný den. Po zhlédnutí videozáznamu se neztotožnil s názorem navrhovatele, že by se hráč dopustil průkazné snahy zvýraznit důsledky nedovoleného zákroku protihráče Mariana Adámka. Skutečnost, že došlo k roztočení hráčova těla kolem vlastní osy, byla podle jeho názoru přirozenou reakcí na zákrok protihráče a důsledkem toho, že se mu hráč pokusil vyhnout pohybem do středu hřiště. Předseda disciplinární komise ELH proto řízení s hráčem Rostislavem Maroszem (HC Dynamo Pardubice) zastavil. Záznam situace najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/3243.