14.10.2018 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – D. Skokan (Pardubice), T. Havlín (Liberec) a M. Doudera (Třinec)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se ve zkráceném řízení zabýval zákrokem hráče Dávida Skokana na protihráče Mariana Adámka, za který mu byl v utkání HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (13. 10. 2018) uložen větší trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za Sekání.

Na základě videozáznamu shledal, že se hráč mimo souboj o kotouč a bez možnosti ho získat dopustil intenzivního seknutí, při němž zasáhl protihráče do oblasti rozkroku. Předseda disciplinární komise proto potrestal hráče Dávida Skokana (HC Dynamo Pardubice) nepodmíněným zastavením činnosti na jedno soutěžní utkání a finanční pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny. Přihlédl při tom k tomu, že protihráč při zákroku neutrpěl žádné zranění a zápas dokončil.

Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5453.

Předseda disciplinární komise ELH se ve zkráceném řízení zabýval také zákrokem hráče Tomáše Havlína na protihráče Tomáše Matouška, za který mu byl v utkání Bílí Tygři Liberec – HC Verva Litvínov (14. 10. 2018) uložen větší trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za Pozdní dohrání. Dospěl při tom k závěru, že hráč se při zákroku dopustil přestupku, který byl rozhodčími správně potrestán. Zákrok, při němž protihráči tzv. „zavřel mantinel“, vedl nicméně čelně a téměř ve statickém postavení, nezvedl při něm ruce ani se před střetem neodrazil. Protihráč, který utrpěl v důsledku střetu otřes mozku, nedodržel při hře zásadu, podle níž je třeba držet hlavu vzhůru a uvědomovat si svoje postavení včetně možnosti, že bude napadán. V situaci, v níž se nacházel, měl předpokládat, že se mu soupeř pokusí vzhledem k předchozímu vývoji hry zahradit cestu a zabránit v dalším postupu. Z dostupných videozáběru navíc není jednoznačně zřejmé, zda byl zásah a následný otřes mozku způsoben přímým nárazem nebo zda k němu došlo později, kdy síla zákroku, primárně vedeného na tělo, sklouzla na oblast hlavy a krku. Předseda disciplinární komise ELH proto řízení s hráčem Tomášem Havlínem (Bílí Tygři Liberec) zastavil.

Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5454.

Na základě podnětu klubu HC Dynamo Pardubice se předseda disciplinární komise ELH zabýval rovněž jednáním hráče Milana Doudery v utkání HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (13. 10. 2018). Dospěl k závěru, že hráč zneužil předchozího kontaktu vlastní brusle s holí protihráče k tomu, aby důsledky zákroku zvýraznil a teatrálním pádem ovlivnil úsudek rozhodčích. Dokládají to mimo jiné odraz ze špiček bruslí nebo zakopnutí nohou, které neodpovídá intenzitě kontaktu. Předseda disciplinární komise ELH proto hráče Milana Douderu (HC Oceláři Třinec) potrestal finanční pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny za Nafilmovaný pád nebo přehrávání.

Záznam situace najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5455.