25.03.2018 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Bednář (Mountfield HK), Šmíd a Ševc (Bílí Tygři Liberec)

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se na základě podnětu klubu Bílí Tygři Liberec zabýval ve zkráceném řízení jednáním hráče Jaroslava Bednáře v utkání Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK, které se hrálo 24. 3. 2018.
Na základě videozáznamu shledal, že pád hráče způsobila v situaci, kdy se po vhazování snažil postupovat za volným kotoučem, hůl vzpříčená o hůl a pravou nohu protihráče. V důsledku toho ztratil při pokusu o odšlápnutí z pravé brusle stabilitu a upadl na ledovou plochu. Předseda disciplinární komise se proto neztotožnil s názorem navrhovatele, že se jednalo o přestupek Nafilmovaný pád nebo přehrávání, a řízení s hráčem Jaroslavem Bednářem (Mountfield HK) zastavil.

Záznam situace najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/4413.

Předseda Disciplinární komise ELH na základě podnětu klubu Mountfield HK zabýval ve zkráceném řízení rovněž zákrokem hráče Ladislava Šmída na protihráče Jana Bergera ve stejném utkání. Po zhlédnutí videozáznamu dospěl k závěru, že hráč se při zákroku, vedeném čelně na protihráče, který byl podle Pravidel ledního hokeje v držení kotouče, ve snaze zastavit ho tělem vzepřel na levé noze a při přenesení těžiště zasáhl protihráče kolenem do pravé nohy. Neshledal nicméně, že by se hráč dopustil zákroku úmyslně s cílem zranit protihráče, jak uvedl navrhovatel, a zdůraznil naopak skutečnost, že v okamžiku, kdy bylo zřejmé, že k zásahu dojde, hráč pravou nohu odlehčil, aby následky střetu minimalizoval. Předseda disciplinární komise ELH proto rozhodl, že zákrok byl rozhodčími správně potrestán menším trestem a další řízení s hráčem Ladislavem Šmídem (Bílí Tygři Liberec) zastavil.

Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/4415.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu Mountfield HK zabýval ve zkráceném řízení také zákrokem hráče Martina Ševce na protihráče Blaže Gregorce ve stejném zápase. Po prostudování videozáznamu shledal, že hráč atakoval protihráče v souboji u hrazení nejdříve ramenem a když protihráč v důsledku střetu padal na ledovou plochu, došlo rovněž k zásahu jeho hlavy nebo krku holí drženou v obou rukách. Z videozáznamu ovšem nelze dovodit, že by byl zákrok veden úmyslně s cílem soupeře tímto způsobem zasáhnout. Předseda disciplinární komise proto dospěl k závěru, že zákrok nebyl takového charakteru ani stupně nebezpečnosti, aby vyžadoval dodatečného potrestání, a řízení s hráčem Martinem Ševcem (Bílí Tygři Liberec) zastavil.

Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/4414.