26.11.2014 | Oficiální oznámení

Rozhodnutí předsedy Disciplinární komise ELH: Robert Kysela

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se na základě podnětu ředitele soutěže zabýval ve zkráceném řízení výroky generálního manažera klubu HC Verva Litvínov Ing. Roberta Kysely k utkání PSG Zlín – HC Verva Litvínov v televizním pořadu „Buly- hokej živě“, který byl vysílán 16. 11. 2014.
Po prostudování záznamu, výroků v dalších médiích a vyjádření, které generální manažer HC Verva Litvínov zaslal řediteli soutěže, dospěl k závěru, že se Ing. Robert Kysela dopustil přestupku Poškození pověsti extraligy podle § 27 Disciplinárního řádu ELH a potrestal ho finanční pokutou ve výši 20 000 Kč. Přestupek spočíval především v tom, že obvinil rozhodčí z tendenčního řízení utkání a v souvislosti s tím citoval anonymní e-mailové zdroje zmiňující možné korupční jednání, aniž by takové jednání bylo jakkoli doloženo.  

Při stanovení výše trestu vycházel předseda disciplinární komise ELH mimo jiné z čl. 7.23 Herního řádu ELH 2014/14, podle kterého má ředitel soutěže uložit za výroky poškozující její dobré jméno finanční pokutu ve výši minimálně 50 000 Kč. Na druhé straně vzal v potaz, že na jednání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a v následných rozhovorech pro sdělovací prostředky projevil Ing. Robert Kysela nad svým jednáním lítost, přičemž uznal, že jeho vyjádření byla nešťastná, nevhodná a bez podložených důkazů.

Podle § 27 Disciplinárního řádu ELH je v případě přestupku Poškození pověsti extraligy disciplinárně projednáván i klub, jehož je příslušná osoba hráčem, trenérem nebo činovníkem. Předseda disciplinární komise ELH ve zkráceném řízení rozhodl, že účelu trestu již bylo v tomto případě dosaženo uložením finanční pokuty Ing. Robertu Kyselovi a od dalšího potrestání klubu HC Verva Litvínov upustil.