21.01.2014 | Oficiální oznámení

Rozhodnutí předsedy Disciplinární komise ELH: Mountfield HK

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se na základě podnětu vedení soutěže zabýval ve zkráceném řízení situací při utkání Mountfield HK – HC Plzeň 1929, v jehož průběhu došlo k napadení jednoho z diváků členy pořadatelské služby. Jako důkazní materiál použil videozáznam konfliktu, zveřejněný ve sdělovacích prostředcích.
Předseda disciplinární komise ELH dospěl po prostudování videozáznamu k závěru, že část členů pořadatelské služby zjevně použila při zajišťování pořádku na stadiónu nepřiměřených prostředků a mimo jiné tak ohrozila i zdraví a bezpečnost dalších diváků.

Vzhledem k charakteru konfliktu, nezasahování dalších diváků a naopak počtu zasahujících pořadatelů měla přitom dostatek prostředků, aby diváka – pokud by k tomu existovaly relevantní důvody – bez výraznějšího incidentu vyvedla ze stadiónu a předala orgánům činným v trestním řízení. Místo toho zneužila část členů pořadatelské služby pravomoci, které jim svěřují platné řády ČSLH, přičemž jejich jednáním byla naplněna skutková podstata přestupku Fyzické napadení (§ 38, písm. c) Disciplinárního řádu ELH) a přestupku Výtržnosti a fyzické napadení (§ 46 Disciplinárního řádu ELH).
Na základě uvedených skutečností potrestal předseda disciplinární komise ELH klub Mountfield HK finanční pokutou ve výši 50 000 Kč.