22.10.2014 | Oficiální oznámení

Rozhodnutí předsedy Disciplinární komise ELH: Jakub Valský

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý na základě podnětu klubu HC Plzeň 1929 zabýval ve zkráceném řízení zákrokem hráče Jakuba Valského na protihráče Miroslava Indráka, za který mu byl v utkání Bílí Tygři Liberec – HC Plzeň 1929 uložen menší trest za Nedovolené bránění.
Po prostudování videozáznamu dospěl k závěru, že zákrok byl veden na protihráče, který již nebyl v držení kotouče a hráč ho vedl jako třetí v souboji. Protihráč, vázaný soubojem s Tomášem Jelínkem, tak měl minimální možnost střetu se vyhnout. Při zákroku se hráč dopustil zcela prokazatelného aktivního pohybu kolenem proti směru jízdy protihráče, kterého zasáhl do oblasti kolena. Musel si přitom být vědom toho, že následkem podobného zákroku může být i těžké zranění protihráče.  

Předseda disciplinární komise ELH proto zákrok překvalifikoval na Faul kolenem a hráči Jakubu Valskému, Bílí Tygři Liberec, uložil trest nepodmíněného zastavení činnosti na tři soutěžní utkání s účinností do 31. 10. 2014 včetně. Za Faul kolenem je možné stanovit trest zákazu činnosti v rozmezí 2-5 utkání, v závažnějších případech až na 10 utkání. Při stanovení výše trestu přihlédl předseda disciplinární komise ELH ke skutečnosti, že protihráč utkání dokončil a hráč Jakub Valský nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Záznam situace najdete zde.