14.10.2018 |

Rozhodnutí KR ČSLH: HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha (12. 10. 2018)

Komise rozhodčích ČSLH se zabývala spornými výroky rozhodčích v utkání HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha, které se hrálo 12. 10. 2018.

Ve druhé třetině utkání (čas 31:48) byl na základě konzultace s videorozhodčím uznán gól, připsaný Tomáši Marcinkovi, při němž brankář Matěj Machovský zachytil padající kotouč v prostoru kolem brankové čáry do lapačky. Hlavní rozhodčí vzápětí signalizoval, že branku neuznává a že situaci bude konzultovat s videorozhodčím. Z videozáznamu se jeví, že průmět kotouče se nachází za brankovou čarou, zcela za její úrovní však být nemusí, neboť videokamera je – jak je obvyklé – mírně posunuta směrem ke středu hřiště. Videorozhodčí přesto na základě dostupných záběrů výrok hlavního rozhodčího změnil. „Platí přitom, že pokud videorozhodčí nemá k dispozici záběry, které by umožňovaly zaujmout jednoznačné stanovisko, má nechat rozhodnutí na rozhodčích na ledě,“ uvedl předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler.

Záznam situace najdete zde: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5447

Při samostatných nájezdech k určení vítěze utkání proměnil hráč Andrej Kudrna v páté sérii nájezd, na který byl trenérem vyslán, ačkoli již jeden nájezd ve druhé sérii absolvoval. Rozhodčí nájezd zcela v souladu s pravidly neuznali, připustili však, aby náhradní nájezd absolvoval hráč Petr Vrána, který ho neproměnil. „V tomto případě rozhodčí rozhodčí chybovali, neboť k náhradnímu nájezdu nemělo dojít,“ komentoval rozhodnutí předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler. „Pravidla ledního hokeje takovou situaci taxativně neupravují, z jejich výkladu však vyplývá, že v případě porušení pravidel mužstvo nárok na další nájezd ve stejné sérii ztrácí.“

Komise rozhodčích ČSLH potrestala videorozhodčího Pavla Mikulu za chybné rozhodnutí pozastavením činnosti do 12. 11. 2018 a rozhodčím Adamu Kikovi, Renému Hradilovi, Jaromíru Bryškovi a Jiřímu Gebauerovi vyslovila za zčásti nesprávné řešení situace napomenutí.