13.11.2013 | Tisková zpráva

Rozhodnutí Komise rozhodčích ČSLH: Utkání Třinec - Sparta Praha

Komise rozhodčích ČSLH se na základě podnětu klubu HC Sparta Praha zabývala rozhodnutím, na jehož základě nebyla v utkání HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha uznána branka dosažená hráčem Janem Buchtelem v samostatných nájezdech k určení vítěze zápasu. Při posouzení situace vycházela z výkladu Pravidel ledního hokeje čl. 509 odst. 8, podle kterého se v případě, kdy „v průběhu trestného střílení nebo samostatných nájezdů k určení vítěze utkání puk vnikne do branky a branka se uvolní nebo není ve správném postavení následkem zákroku brankáře“ gól uzná a situaci nelze přezkoumávat.
Komise rozhodčích ČSLH dospěla k závěru, že při posouzení situace došlo k zásadnímu pochybení v uplatnění pravidel s vlivem na konečný výsledek. Hlavního rozhodčího Reného Hradila proto podle platného sazebníku potrestala odebráním delegace na tři utkání a finanční pokutou ve výši celé odměny za řízení zápasu. Hlavní rozhodčí Michal Hrubý byl potrestán stejnou finanční pokutou a odebráním delegace na jedno utkání. Rozhodčí Marka Hlavatého s Rudolfem Tošenovjanem potrestala komise odebráním delegace na jedno utkání, videorozhodčího Ivana Kovala si k projednání jeho postupu pozvala na nejbližší zasedání.

„Rozhodčí se neuznáním branky dopustili závažného pochybení, které mělo vliv na konečný výsledek,“ uvedl předseda komise Pavel Halas. „K chybě navíc nedošlo při posouzení sporné situace, ale při uplatnění pravidel, které jsou v takových případech jednoznačná. Proto byl jednomu z hlavních rozhodčích uložen nejvyšší trest, který sazebník umožňuje.“

Videozáznam najdete zde.