05.11.2017 | Tisková zpráva

Rozhodnutí komise rozhodčích ČSLH – Svoboda, Souček a Hodek

Při hodnocení výkonů rozhodčích ve 20. kole Tipsport extraligy potrestala komise rozhodčích ČSLH pochybení, kterých se dopustili v utkáních HC Dukla Jihlava – Kometa Brno a Piráti Chomutov – Bílí Tygři Liberec.
Při hodnocení utkání HC Dukla Jihlava – Kometa Brno dospěla komise k závěru, že hlavní rozhodčí Roman Svoboda nesprávně nařídil trestné střílení za domnělé hození hole proti puku brankářem Markem Čiliakem. Rozhodčí vyhodnotil situaci podle pravidla č. 165, odst. ii) a iv) nesprávně, přestože situace nebyla složitá a téměř všechny okolnosti nasvědčovaly tomu, že k porušení pravidla nedošlo. Rozhodčí Roman Svoboda byl proto potrestán finanční pokutou z odměny za utkání.

Nad rámec uvedeného rozhodnutí komise uvedla, že na rozdíl od tohoto výroku bylo trestné střílení za stejný přestupek brankáře Marka Čiliaka v utkání Kometa Brno – Mountfiled HK (20. 10. 2017) nařízeno správně a v souladu s pravidly.

V utkání Piráti Chomutov – Bílí Tygři Liberec podala dvojice hlavních rozhodčích Štěpán Souček a Pavel Hodek podle názoru komise rozhodčích ČSLH nevyrovnaný výkon. Vedle řady správných rozhodnutí i v obtížných situacích se dopustila také některých pochybení, zejména při posuzování nedovolených zákroků. Jako příklad uvedla komise nesprávné uložení menšího trestu za vysokou hůl hráči Juraji Valachovi (Piráti Chomutov) v čase 20:18. Vzhledem k tomu, že oboustranných pochybení bylo v utkání několik, uložila komise rozhodčích ČSLH Štěpánu Součkovi finanční pokutu z odměny za utkání a Pavla Hodka potrestala napomenutím.