05.02.2021 | Tisková zpráva

Rozhodnutí DK ELH – Andrej Kosticyn (HC Dynamo Pardubice)

Disciplinární komise ELH se na základě nových záběrů a podaného odvolání zabývala zákrokem hráče Andreje Kosticyna na protihráče Adama Rutara, za který mu byl ve zkráceném řízení uložen nepodmíněný zákaz činnosti na sedm soutěžních utkání za Zásah do hlavy nebo krku.

Potvrdila přitom závěr předsedy komise, že zákrok byl v reakci na předchozí přistrčení veden na protihráče, který nebyl v držení kotouče, mimo jeho zorný úhel a bez snahy získat kotouč. Hráč si byl vědom zranitelného postavení protihráče, přesto vedl svůj zákrok nebezpečným způsobem a neučinil nic, aby jeho důsledky minimalizoval. Naopak před střetem pro dosažení vyšší intenzity navýšil rychlost a zvedl rameno na úroveň hlavy protihráče, který v důsledku zásahu utrpěl poranění v obličejové části hlavy.

Ze záběrů pořízených ze systému brankového videorozhodčích a panoramatické kamery umístěné na protilehlé straně hlediště než kamery vysílatelů je nicméně podle jednomyslného názoru komise zřejmé, že při zákroku nedošlo k přímému zásahu hlavy ani krku protihráče. Zranění, které utrpěl, bylo způsobeno jeho vlastní holí, nad kterou ztratil kontrolu potom, co ho hráč ramenem zasáhl do pravé ruky, v níž hůl držel.

Vzhledem k tomu, že při zákroku nedošlo k přímému zásahu hlavy nebo krku překvalifikovala disciplinární komise ELH přestupek na Napadení a hráče Andreje Kosticyna potrestala nepodmíněným zastavením činnosti na tři soutěžní utkání. Přihlédla přitom k nové kvalifikaci přestupku, stejně jako k tomu, že poranění, které protihráč utrpěl, neohrozila jeho další sportovní činnost.

Zatímco za přestupek Zásah do hlavy nebo krku lze podle Přílohy Disciplinárního řádu ELH uložit trest zákazu činnosti na 1–4 utkání a v závažnějších případech na 5–10 utkání včetně finanční pokuty ve výši 10 % základní měsíční odměny, v případě přestupku Napadení se sazba pohybuje v rozmezí zákazu činnosti na 1–4 utkání s případnou finanční pokutou ve výši 10 % základní měsíční odměny.

Nové záběry zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20202816