25.09.2014 | Oficiální oznámení

Rozhodnutí Disciplinární komise ELH: Ryan Hollweg

Disciplinární komise ELH na svém jednání dne 25. 9. 2014 zabývala odporem podaným hráčem Ryanem Hollwegem proti rozhodnutí, kterým mu byl za zákrok na protihráče Tomáše Vlasáka v utkání HC Slavia Praha – HC Plzeň 1929 uložen ve zkráceném řízení trest nepodmíněného zastavení činnosti na deset soutěžních utkání za Faul kolenem.
Po prostudování videozáznamu, vyslechnutí obhajoby hráče a projednání situace shledala, že zákrok byl veden ve vysoké rychlosti zřejmě s cílem zasáhnout protihráče tělem, přičemž ve chvíli, kdy se protihráč pokusil blížícímu se střetu vyhnout, hráč změnil svůj pohyb a ve snaze jakýmkoli způsobem soupeře atakovat ho zasáhl do oblasti kolena.

Disciplinární komise ELH mimo jiné konstatovala, že hráč chtěl protihráče atakovat ve vysoké rychlosti a využít toho, že nestihne jeho pohyb zaregistrovat. V jeho jednání shledala úmysl, a to přinejmenším úmysl nepřímý, protože hráč si musel být vědom toho, že při změně pohybu a přenesení těžiště s největší pravděpodobností zasáhne protihráče kolenem, přičemž v rychlosti, v jaké byl zákrok veden, může dojít k těžkému zranění.

Na základě uvedených skutečností dospěla disciplinární komise ELH k závěru, že se jednalo o zákrok, který byl svou povahou a způsobem vedení takový, že je na místě ho kvalifikovat jako závažnější s možností uložení trestu zákazu činnosti až na deset utkání.

Vzhledem k tomu, že způsobem vedení a intenzitou zákroku byly shledány důvody k dodatečnému disciplinárnímu trestu, povaha zákroku byla vyhodnocena jako závažná a hráč byl v uplynulých dvou letech opakovaně disciplinárně trestán, uložila disciplinární komise ELH hráči Ryanu Hollwegovi, HC Plzeň 1929, za Faul kolenem trest nepodmíněného zastavení činnosti na deset utkání s účinností do 21. 10. 2014 včetně.

Disciplinární komise ELH se neztotožnila s názorem, že se jednalo o neúmyslné jednání, jehož následky se hráč snažil eliminovat a že výši trestu nelze určovat na základě tzv. recidivy. Odmítla proto rovněž návrh hráčova právního zástupce, aby v případě opětovného prokázání faulu kolenem uložila hráči trest na samé spodní hranici sazby.

Proti rozhodnutí disciplinární komise ELH je možné podat v patnáctidenní lhůtě odvolání k výkonnému výboru ČSLH.