06.10.2014 | Oficiální oznámení

Rozhodnutí Disciplinární komise ELH: Radek Duda

Disciplinární komise ELH se dne 6. 10. 2014 zabývala odporem podaným hráčem Radkem Dudou proti rozhodnutí, kterým mu byl za zákrok na protihráče Pavla Klhůfka v utkání HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha uložen ve zkráceném řízení trest nepodmíněného zastavení činnosti na pět soutěžních utkání za Krosček.
Po prostudování videozáznamu, rozhovoru s hráčem a projednání situace dospěla mj. k závěru, že vzhledem ke způsobu vedení zákroku a postavení protihráče si hráč musel být vědom, v důsledku zákroku dojde s největší pravděpodobností k pádu protihráče na tvrzené sklo a může dojít i k vážnému zranění. Neztotožnila se s názorem hráče, který s přihlédnutím k intenzitě zákroku a skutečnosti, že protihráč utkání dokončil, požadoval, aby mu byl uložen trest na nižší hranici sazby.

Vzhledem k tomu, že způsobem vedení a intenzitou zákroku byly shledány důvody k dodatečnému disciplinárnímu trestu, důsledkem zákroku bylo krvavé zranění v obličeji protihráče a hráč byl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán, potvrdila disciplinární komise ELH hráči Radku Dudovi, HC Energie Karlovy Vary, trest nepodmíněného zastavení činnosti na pět utkání s účinností do 12. 10. 2014 včetně za Krosček.

Proti rozhodnutí je možné podat v patnáctidenní lhůtě odvolání k výkonnému výboru ČSLH.

V průběhu posledních dvou let se disciplinární komise ELH zabývala přestupky hráče Radka Dudy čtyřikrát. Ve dvou případech mu byl uložen zákaz činnosti – 18. 2. 2013 na dvě soutěžní utkání nepodmíněně za zákrok na protihráče Marka Ďalogu v utkání Bílí Tygři Liberec – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (Vražení na hrazení) a 17. 11. 2013 na pět soutěžních utkání nepodmíněně za zákrok na protihráče Miroslava Holce v utkání HC Plzeň 1929 – Kometa Brno (Napadení). Ve zbývajících dvou případech byl přestupek řešen finanční pokutou – 5. 10. 2013 částkou ve výši 10 % základní měsíční odměny za Nafilmovaný pád v utkání HC Slavia Praha – HC Plzeň 1929 a 2. 1. 2014 částkou ve výši 50 000 Kč za chování vůči rozhodčím (Urážky, hrubé chování a slovní napadání).