06.09.2012 | Tisková zpráva

Rozhodčí ČSLH se prosazují na mezinárodní scéně

Mezinárodně velmi úspěšná byla pro rozhodčí ČSLH sezóna 2011/12. Ve finále mistrovství světa v Helsinkách se představili Antonín Jeřábek s Petrem Blümelem, na světovém šampionátu osmnáctiletých rozhodovali Vít Lederer finále a Jan Hribik souboj o bronz.
Úrovni českých rozhodčích pomáhá mimo jiné rozvoj mezinárodní spolupráce. Již devátou sezónu bude probíhat výměnný program IIHF, v jehož rámci řídí vybraná utkání v nejvyšších soutěžích účastnických zemí dvojice složená z jednoho domácího a jednoho zahraničního rozhodčího. V sezóně 2012/13 se programu zúčastní 21 rozhodčích ze 7 zemí a zahrnovat bude 84 utkání, z toho 12 v Tipsport extralize. Českou republiku v něm zastupují Martin Fraňo, Jan Hribik a Antonín Jeřábek, domácí zápasy budou spolu se zahraničními kolegy rozhodovat Milan Minář a Vladimír Šindler.

Na bilaterální úrovni pokračuje rovněž výměnný program se Slovenskem, zahrnující v probíhající sezóně nejen extraligu, ale i Memoriál Ivana Hlinky nebo nedávný turnaj U20 v Kravařích. Stejně jako na dalších podobných akcích pořádaných v Česká republice byla všechna utkání řízena na vysoké profesionální úrovni.  

Martin Fraňo, Jan Hribik a Antonín Jeřábek se v srpnu 2012 zúčastnili testovacího kempu IIHF ve Švýcarsku, kempu USA-Hockey, určeného pro mladé, talentované rozhodčí, se v červenci 2012 zúčastnili v Rochesteru Kamil Hlinka, Daniel Pražák, Jan Schmejkal a Jan Šerý.

Antonín Jeřábek, který řídil na mistrovství světa čtvrtfinále, semifinále i finále, se v srpnu 2012 zúčastnil kempu rozhodčích KHL v Moskvě a v současné době absolvuje šestidenní přípravný kemp NHL v kanadském Thornbury.

Do kempu, zahrnujícího odborné semináře, přípravu na ledě, lékařské prohlídky i testy fyzické připravenosti, byl vybrán IIHF na základě hodnocení výkonů na posledním světovém šampionátu spolu s Larsem Brüggemannem z Německa a Konstantinem Oleninem z Ruska. Mezinárodní hokejová federace považuje premiérovou účast evropských rozhodčích na kempu NHL za významnou součást jejich přípravy na vrcholné turnaje, olympijské hry a světové šampionáty.

Na úrovni ČSLH obsahovala příprava na nadcházející sezónu především čtyřdenní soustředění, kterého se v červenci 2012 zúčastnilo v rakouském Flachau 51 extraligových rozhodčích a na jehož programu byly přednášky, tréninky a fyzická příprava, stejně jako testy z pravidel. Další seminář extraligových rozhodčích proběhl spolu s navazujícím seminářem instruktorů a delegátů nejvyšší soutěže počátkem září 2012 v Nymburku.
Atletická příprava, tréninky na ledě, přednášky, pravidlové testy a videorozbory byly na programu seminářů, které se uskutečnily v srpnu 2012 v Nymburku a Kolíně a kterých se zúčastnilo celkem 310 rozhodčích ze všech soutěží a všech úrovní kvalifikace.