19.02.2012 | Robert Reichel

Robert Reichel: Hodnocení turnaje ve Švédsku

Trenérské veřejnosti předkládáme hodnocení turnaje čtyř zemí, který jsme absolvovali s reprezentací hráčů do šestnácti let v první polovině února. Na turnaji jsme se utkali s Finskem, Ruskem a Švédskem. Všecha utkání skončila naší porážkou.

Pozitiva

  • Na turnaji jsme poznali, jak kteří hráči přistupují k týmu, když se prohrává. Řada kluků myslí jenom na sebe - na ledě i mimo něj. Příště radši vezmeme horšího hráče, který bude pracovat pro mužstvo, než individualistu.
  • Byli jsme nejméně trestané mužstvo na turnaji.
  • Třetí zápas s Finskem jsme lépe bruslili, přes předchozí dvě porážky jsme hráli dobře, ale nedávali jsme góly.
  • Jako další pozitivní věc vidíme především fakt, že se naši hráči mohou nadále zúčastňovat tak kvalitního turnaje a mohou se konfrontovat s dnešní světovou hokejovou špičkou. Řada hráčů si z toho odnese do svých klubů dobré a správné návyky.
  • Sledovali jsme, jak hráči reagují v krizových situacích a ujistili jsme se, že se na tyto zápasy musíme chystat jak po fyzické, tak po mentální stránce. Dát našim hráčům klid do hry a soustředěnost.
  • Potěšil nás třetí zápas s Finskem tím, že jsme celý zápas dokázali bruslit se soupeřem, dokonce jsme v některých fázích zápasu byli lepším týmem a dokázali jsme soupeře zatlačit a vytvořit si několik dobrých šancí, což pro nás po dvou prohraných zápasech nebylo jednoduché.

Negativa

  • Velký problém máme v přesilovkách. Nebyli jsme se schopní udržet na puku v útočné třetině, navíc jsme dostali tři góly při vlastní přesilovce. Dva od Rusů a jeden od Finů, všechny výrazně ovlivnily výsledek.
  • Malá produktivita, nejsme silní a odolní jako Švédové a Finové, kteří se snaží tlačit do brány, prosazovat se okolo brankoviště. Nejsme tak pohotoví. V naší lize jsou hráči za hvězdy, ale na mezinárodní úrovni to nestačí.
  • Měli jsme problém před vlastní bránou. Chtěli jsme po hráčích, aby se vraceli do mezikruží, měli jsme zpátky třeba všech pět hráčů, ale soupeři nás rozebrali i ve dvou. Moc koukáme na puk, nesnažíme se bránit hráče.
  • Někteří jedinci nebyli ochotní pracovat pro mužstvo. Další nominaci to ovlivní.
  • Naši obránci jsou málo mobilní, málo se zapojovali do útoku.

 Nasazení, charakter týmu

  •  Nasazení nebylo špatné, do zápasů jsme vstoupili dobře. Jen jsme bohužel působili zakřiknutě. Třeba v našem prvním zápase se Švédy hráli někteří hráči bojácně, před přijetím přihrávky se rozhlíželi po soupeřích. I když jsme proti Finsku hráli náš nejlepší zápas, chyběla nám větší zarputilost, důraz ve střelbě.
  • Pozitivní bylo, že jsme v průběhu utkání s Finskem dokázali přejít z jednoho systému hry na druhý.
  • I když jsme prohráli s Ruskem, viděl jsem zlepšení proti přátelským zápasům před Vánoci. Pět gólů jsme bohužel inkasovali po individuálních chybách.

Herní projev soupeřů

Švédsko: Organizovaná hra, velmi agresivní, dva hráči napadali. Mobilní obránci - patnáctiletí kluci by klidně mohli hrát naši extraligu. Švédy zdobilo rychlé přenesení hry z obrany do útoku. Neměli výraznou individualitu, ale 4 kompletní pětky, které měly vše. Mají propracovaný tréninkový proces v klubech, jsou o třídu nad námi.
 
Rusko: Mají velké individuality, jsou šikovní jeden na jednoho. Skoro všichni ale hrají sami na sebe, s tím budou mít problém. Turnaj sice vyhráli, ale pokud dost natrénujeme a přidáme týmového ducha, můžeme je porazit.
 
Finsko: Výborně organizovaný projev v zápasech i na trénincích, které jsem sledoval. Trénují věci, které pak přenášejí do hry. Jsou jako stroj. Když jim to narušíme, mají problém. Ale jinak jsou kondičně výborně připravení. Měli s sebou  kondičního trenéra. V den utkání zvládli těžké tréninky na ledě i mimo. Mají výborného brankáře, který vychytal Rusy i Švédy. A pak byl výborný centr Miikka  Pitkänen, číslo 18, podle mě nejlepší hráč turnaje.
Další poznatky z turnaje čtyř jsou určitě z tréninků švédského a finského týmu. Tréninky nějak nevybočovaly z klasických nám známých tréninkových cvičení, ani intenzita nebyla nějak vysoká.

Co nás nejvíce zaujalo, byla preciznost a nesmírná touha zahraničních hráčů se zdokonalit (jednalo se hlavně o techniku bruslení, nezkažení přihrávky, dodržení nastaveného systému). Komunikace mezi hráči a trenéry byla založena na pozitivním projevu (radost po brance - ihned pochvala trenéra). Jinak mě zaujal finský trenér, který byl naopak velmi impulsivní a to mě velmi překvapilo.

Určitě byla také zajímavá finská rozcvička na suchu, kde trenér vedl a předcvičoval celou rozcvičku (cca 10min) s hráči. Myslím si, že je to správné a posiluje to týmového ducha.  Rozcvička byla velmi organizovaná a chvilkami připomínala roztleskávače a ne hokejový trénink.

Další poznatek jsme měli ze stravování a to kolik toho hráči severských týmů snědli. Vzpomněli jsme si na slova švédského trenéra seniorské reprezentace Pera Martse, který přednášel na semináři trenérů v prosinci 2011 v Chomutově – „….když zvýšíme  dávky tréninku, musíme zvýšit čas na regeneraci, ale hlavně zvýšit objem a kvalitu stravování!“  Měl pravdu.

Video ukázky

Zajímavé situace z utkání Česko - Švédsko


Hra švédských obránců
  • Síla dolních končetin
  • Technika bruslení
  • Technika hole
  • Přehled ve hře
  • Pokrývání puku
  • Zapojení do útoku