06.01.2016 | David Soumar

Reprezentantky do 18 let vyhlíží MS, v Kanadě myslí na medaili

Předloni bronz, loni zklamání ze čtvrtého místa. Poslední dva roky se Češky pravidelně perou s Ruskem o pozici na třetím místě. Další souboj odstartuje tento pátek, kdy v kanadském Saint Catharines vypukne světový šampionát žen do 18 let. Juniorky na úvod čeká zápas s ambiciózními Američankami.
V dějišti šampionátu jsou Češky už od minulé neděle, a stihly tak v zámoří sehrát i přípravný zápas s Finskem, který byl jakousi generálkou na vrchol sezony. Hokejistky do 18 let zápas zvládly, když vyhrály 3:1, a prokázaly tak, že jsou dobře připraveny. Pokud bude turnaj probíhat podle papírových předpokladů, měl byt být jeden ze severské dvojice Švédsko – Finsko českým soupeřem pro čtvrtfinále. 
   
Naše hráčky se totiž zařadily do skupiny lepších týmů, ze které postoupí všechny čtyři týmy (Kanada, USA, Česko a Rusko), první dvě mužstva půjdou rovnou do semifinále, zbylé reprezentační výběry pak bude čekat čtvrtfinálový souboj s lepšími ze skupiny B. 

Jako kapitánka povede tým Martina Mašková, která se účastnila obou posledních šampionátů. Jasno je i o brankářské jedničce, tři tyče českého týmu bude hájit nejstarší Kateřina Zechovská. Český tým bude letos obecně hodně zkušený, z nejstaršího ročníku 98 je v týmu hned 12 hráček. 

Před MS se v prosinci zúčastnily hokejového festivalu v Calgary, který dokonce i ovládly. Z šesti odehraných zápasů ani jednou nezaváhaly a domů přivezly vítězný pohár. Tím si také spravily chuť z předchozích akcí, který jim zrovna nevyšly.   


Zápasy českého týmu v základní skupině mistrovství světa:
8. 1. USA – Česko 16:00
9. 1. Kanada – Česko 19:30
11. 1. Česko – Rusko 16:00

(Uvedené začátky zápasů jsou v místním čase, k českému času je třeba připočítat 6 hodin.)

Nominace ženské reprezentace U18 na MS

Brankářky: Kateřina Zechovská (Most), Kristýna Bláhová (Tábor), Denisa Jandová (Třemošná).

Obránkyně: Libuše Holá (Ústí nad Labem), Debora Bartošová (Most), Martina Zedníková (Jindřichův Hradec), Karolína Kosinová (Beroun), Denisa Pytlíková (Žďár nad Sázavou), Zuzana Martinů (Jihlava), Magdalena Erbenová (Benátky nad Jizerou), Anna Zíková (Karviná).

Útočnice: Barbora Patočková, Adéla Jůzková (obě Hvězda Praha), Kamila Smetková (Hodonín), Kristýna Pátková (Litvínov), Tereza Topolská (Chrudim), Eliška Vozdecká (Kroměříž), Šarlota Tomasco (Černošice), Klára Hymlárová (Opava), Veronika Bucifalová (Ontario Hockey Academy, Kanada), Martina Mašková (CIH Academy, Kanada), Noemi Neubauerová (Gunnery, Connecticut, USA).

Realizační tým

Manažer: Lubomír Johan
Hlavní trenér: Jan Fidrmuc
Asistent trenéra: Josef Štoudek
Fyzioterapeutka: Anna Šulcová
Masér/kustod: Marcel Krejsa
Video trenér: Miroslav Müller
Lékař: MUDr. Radim Jünger