20.02.2014 | Jan Fidrmuc

Reprezentace žen U18: Hodnocení turnaje v Budapešti

Na začátku února 2014 jsme s reprezentací žen do osmnácti let sehráli tři utkání v rámci turnaje čtyř zemí v Budapešti. Poprvé po sedmi letech se podařilo sehrát turnaj v kategorii žen do 18 let s účastí severských týmů Finska a Švédska. Turnaj tak byl velmi kvalitně obsazen účastníky TOP divize.
Cílem českého družstva bylo turnaj vyhrát. Pozvánku obdrželo 22 hráček. Po omluvenkách odjelo 19 hráček a dvě brankářky. Sraz reprezentace se konal v Hodoníně, kde také proběhla jedna tréninková jednotka. Druhý den proběhl přejezd do hlavního města Maďarska Budapešti, dějiště březnového Mistrovství světa žen do 18 let.

V místě turnaje proběhla v den příjezdu padesátiminutová tréninková jednotka a druhý den rozbruslení před utkáním s týmem SWE.

Tři přípravná utkání v rámci turnaje čtyř zemí s týmy HUN, SWE, FIN vyzněla herně i výsledkově velmi dobře a zaslouženě český tým obsadil první místo.

Hodnocení utkání

I. utkání   
SWE – CZE 3:4 (3:4, 0:0, 0:0), počet střel 18:45, vyloučení 2:3
Branky: Vopravilová D., Lédlová A., Bukolská K., Vanišová T.

Utkání bylo vyrovnané po celou jeho dobu. První třetina byla střelecky výrazná, kde se rozhodlo o výsledku. V utkání jsme si dokázali vypracovat více brankových příležitostí než soupeřky. Obě družstva hrála zodpovědně v obranné činnosti.

II. utkání
FIN – CZE 2:3 SN (1:0, 0:2, 1:0, 0:0, 0:1), počet střel 17:28, vyloučení 6:6      
Branky: Lédlová A., Přibylová V., rozhodující nájezd Kolowratová S.

V první třetině měl český tým problémy s rychlostí soupeřek a jejich napadání dvěma hráčkami v našem pásmu. První branku jsme inkasovali po individuální chybě před naší brankou a nedostatečnou pozorností brankářky. Druhá třetina vyzněla mnohem přívětivěji. Český tým dokázal srovnat rychlost a tím i zrychlit předávání puků. Touto aktivní hrou si hráčky vytvářeli i brankové příležitosti, kde dokázali zvrátit skóre na 2:1 ve svůj prospěch. Třetí třetina byla herně vyrovnaná, ale soupeřky srovnaly skóre.  V následném pětiminutovém prodloužení si žádný z celků nevypracoval velkou brankovu příležitost. V samostatných nájezdech daly hráčky Finska ze tří nájezdů jeden gól. Nájezdy proměnily nejprve hráčka Lásková a poté i hráčka Kolowratová.

III. utkání
CZE - HUN 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky: Lédlová A., Vanišová T., Bukolská K., 2 x Patočková B.

Celé utkání bylo herně pod kontrolou českého týmu, kde se soupeřky stěží a sporadicky dostaly před naší brankářku. Hra se v druhé části přitvrdila a Maďarky se dopustily několika hrubých faulů. Utkání jsme odehráli na čtyři útočné řady a tři obranné dvojice. Soupeřkám jsme po celé utkání nic nedovolili a nenechali se ani vyprovokovat tvrdou hrou hráček Maďarska a zaslouženě vyhráli.

Pozitiva a negativa

Pozitiva
  • dodržování celoplošného obranného postavení a taktiky
  • útočná síla družstva
  • hra v oslabení
  • vyhrávání soubojů 1-1
Negativa
  • nízká střelecká produktivita v utkání se Švédskem
  • nízká efektivita zakončení v přesilových hrách

Hodnocení soupeřů

Družstvo Švédska:
Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá fyzická i silová připravenost. V družstvu nemají výrazné hráčky, které by rozhodovaly utkání. Jejich síla je v důsledné obranné činnosti s rychlými protiútoky.

Družstvo Finska:
Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá fyzická připravenost. Finky vynikají rychlým celoplošným bruslením. V družstvu mají hráčku Nuutinen Emma, která svým výkonem převyšuje ostatní, a proto se zúčastnila OH 2014 v Soči.

Družstvo Maďarska:
Je ambiciózní, herně a takticky vyspělé. Mají dobrou fyzickou připravenost. Nejsou však individuálně herně připravené, zaostávají při hře 1-1.

Hodnocení turnaje

Celý tento turnaj posloužil jako malá generálka na nadcházející březnové MS do 18 let. V silné evropské čtyřce chybělo jen ruské družstvo. České hráčky dokázaly odehrát tři těžká utkání ve třech dnech a všechna ve vysokém tempu a nasazení. Nelepším útočníkem celého turnaje se stala zaslouženě Dominika Vopravilová.

Doporučení do klubů

  • trénink síly mimo led dolních i horních končetin (každý trénink po celý rok)
  • vyšší fyzická zátěž při trénincích
  • kladení důrazu a důslednosti při zakončování střelou nebo nájezdem