21.04.2014 | Petr Studnička, Pavel Arnošt

Reprezentace U17: Trenérské hodnocení turnaje čtyř v Kuortane

Reprezentační sedmnáctka se na konci sezóny 2013/14 zúčastnila turnaje čtyř zemí ve finském Kuortane. Kromě našeho týmu se akce zúčastnily reprezentační výběry Ruska, Švédska a domácího Finska. Před akcí jsme absolvovali krátké soustředění ve Slaném, odkud jsme se přesunuli do dějiště turnaje. Akce se zúčastnilo celkem 22 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 12 útočníků).

Hodnocení jednotlivých utkání

ČR – Finsko 3:4 (2:0,1:3,0:1)    
Branky ČR:  Furch (Gago), Stránský (Dymáček, Kaňák), Dvořák (Dufek).

V prvním utkání nám byl soupeřem domácí tým - Finsko. V úvodní třetině jsme byli herně lepší, vytvořili si několik střeleckých příležitostí a dvoubrankovým vedením potvrdili výbornou první třetinu. Na začátku druhé třetiny soupeř svoji aktivitou skóre vyrovnal. Zanedlouho jsme však opět vstřelily vedoucí branku. Domácí tým již druhou lacinou brankou v utkání ještě před koncem druhé třetiny vyrovnal (lehká střela prošla až za našeho brankáře). V poslední třetině přišlo z naší strany zlepšení, ale nedokázali jsme se bohužel prosadit střelecky. Soupeř po naší chybě rozhodl o vítězství o jednu branku.

ČR – Švédsko 2:7 (1:1, 1:4, 0:2)   
    
Branky ČR:  Stránský (z trestného střílení), Jašek (Suchý).

Druhým soupeřem nám byl tým Švédska. Ve vyrovnané první třetině jsme vstřelili úvodní branku z trestného střílení, které bylo nařízeno za faul na našeho hráče v samostatném úniku. Soupeř vyrovnal střelou, kdy se kotouč odrazil od brankové konstrukce a k překvapení našich hráčů i soupeřů rozhodčí ukázal branku. Ve druhé části byl stav do poloviny utkání vyrovnaný, postupně nás ale soupeř začal převyšovat. Utkání rozhodl větším důrazem na brankovišti. Na tým Švédska jsme nestačili jak po stránce bruslařské, fyzické a hlavně herní.

ČR – Rusko 2:9 (0:4,2:3,0:2)
Branky ČR: Suchý (Dufek, Zajíc), Gago (Suchý, Zajíc).

V posledním utkání jsme potkali celek Ruska. Z naší strany bohužel nejhorší utkání v této sezóně. V první třetině soupeř lehce skóroval a po čtyřech střelách šel do vedení již o čtyři branky. V úvodu druhé třetiny jsme vstřelili branku a nadechovali se ke korigování nepříznivého stavu, ale vzápětí jsme opět inkasovali lacinou branku. Ve třetí třetině jsme měli několik výborných příležitostí ke skórování, ale naše střelecká nemohoucnost nám to nedovolila. Soupeř ještě navýšil skóre a v poslední sekundě zápasu dal debaklu poslední kapku. I přesto, že několik hráčů stabilního kádru bylo k dispozici týmu U18 pro MS, chtěli jsme turnaj odehrát lépe. Bohužel se nám nepodařilo nenavázat na dobré výsledky a hru z trojutkání ve Švýcarsku.  

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • Dobrý výkon v prvním utkání turnaje proti Finsku
Negativa:
  • Hrubé individuální chyby ve všech třech utkáních
  • Špatné výkony obránců (předržování a ztráty kotoučů, neobsazená hůl soupeře bez kotouče v prostoru před brankou, malý důraz na brankovišti)
  • Slabé výkony brankáře

Hodnocení soupeřů

Švédsko
Všichni hráči mají velmi dobré fyzické parametry, všichni jsou výborní bruslaři s vynikajícím důrazným zakončením. Jejich hra se vyznačuje kompaktností celé pětice hráčů, na prvním místě je týmový výkon. Ve většině situací volí správná řešení – jsou individuálně a takticky vyspělí.

Finsko
Vynikající bruslaři, kondičně výborně připraveni, velmi vysoká intenzita jak v tréninku, tak v zápase. Vynikající přechod do útočné fáze. Vyrovnanost všech hráčů ve všech činnostech.

Rusko
Hráči Ruska potvrdili svoji vysokou kvalitu v individuálních činnostech. Individuálně nejvyspělejší hráči, v porovnání s ostatními týmy nejvýš, ale oproti minulému turnaji hráli kombinačně se zapojením všech hráčů. Při přechodu středního pásma se pokoušeli využívat dlouhých přihrávek na 2 vysunuté útočníky.

Doporučení do klubů

  • Trénink na malém prostoru (cvičení 1-1, 2-2)
  • Rozvoj dovednosti (přihrávání a zpracování přihrávek, důraz v zakončení a v prostoru před brankou jak s pohledu útočníka tak obránce)
  • Rozvíjet silové schopnosti

Video ukázka

Nedůraz v předbrankovém prostoru