17.04.2014 | Lukáš Majer, Daniel Poláček

Reprezentace do 18 let na úvod šampionátu rozstřílela Dánsko

Česká hokejová reprezentace do 18 let zahájila mistrovství světa ve Finsku vysokou výhrou. V pátečním podvečeru rozstříleli svěřenci trenéra Jakuba Petra Dánsko 9:2. Úspěšný den zažilo také Slovensko, které zdolalo Německo 4:1, a výrazně se tak přiblížilo postupu do čtvrtfinále.
Český tým vstoupil do utkání velice aktivně, hned od prvních minut svého soupeře přehrával. Bylo jen otázkou času, kdy se jejich převaha projeví na skóre. Pomohla tomu využitá přesilová hra v 7. minutě. David Pastrňák našel elegantním pasem Jakuba Vránu, který nedal brankáři Dánska šanci. Následně přišla povedená pětiminutovka českého výběru. Postupně se mezi střelce zapsali Michael Špaček, Pavel Zacha a Lukáš Vopelka, který prokázal obrovský důraz na brankovišti.

Do druhé třetiny nasadili Dánové náhradního brankáře Seldrupa, avšak ani ten střelecké chuti české reprezentace neodolal. Ve 23. minutě přihrál Jan Ordoš do jízdy na Filipa Pyrochtu, který neměl problém se zakončením. Těsně po polovině zápasu ukázal své útočné choutky další obránce, Alex Rašner. Ten obkroužil branku a zasunul kotouč pod Seldrupa. Dánsko se často nedostávalo ani za polovinu hřiště, převaha Čechů byla obrovská. Čtyři minuty před přestávkou pak navýšil gólový účet na 7:0 Václav Karabáček.

Závěrečná dvacetiminutovka již přinesla mírné polevení koncentrace českého týmu a Dánsko se také gólově prosadilo. Byl to Alexander True, kdo rozvlnil sít za Vaněčkem. Český tým tento gól nerozhodil a nadále pokračoval v útočném hokeji. Další pěknou akci sehráli Pastrňák s Vránou a právě druhý jmenovaný byl autorem osmé branky svého týmu. Ze své druhé trefy v utkání se mohl radovat i Václav Karabáček. Ten pronikl až před branku Dánů a střelou k tyči se nemýlil. Soupeř stihl ještě korigovat v poslední minutě zápasu, když se prosadil Jeppe Koorsgaard. 

Český tým tak vstoupil do turnaje vysokou výhrou. První ostřejší zkouška pak čeká reprezentaci v sobotu, kdy od 14 hodin změří síly s jedním z favoritů šampionátu, týmem USA.
 

Česká republika – Dánsko 9:2

Branky a nahrávky: 7. Vrána (Pastrňák, Karabáček), 11. Špaček (Zbořil, Zacha), 13. Zacha (Karabáček, Špaček), 16. Vopelka (Mašín), 23. Pyrochta (Ordoš, Černoch), 32. Rašner (Vopelka, Vrána), 36. Karabáček (Špaček, Zbořil), 47. Vrána (Pastrňák), 51. Karabáček (Zacha, Vaněček) – 43. True (Klussmann, Hoeg), 60. Korsgaard (Eskildsen). Třetiny: 4:0, 3:0, 2:2

Slováci udělali rázný krok k postupu

Zdá se, že slovenská osmnáctka si na světovém šampionátu poprvé po sedmi letech zahraje čtvrtfinále. V pátečním utkání totiž porazila Němce a už má na kontě čtyři body, což pravděpodobně bude stačit na lepší než poslední příčku. Slováky opět podržel brankář. Tentokrát to však nebyl Húska, nýbrž Tomek. Ten z 24 střel inkasoval jen jednou. Jeho spoluhráči nasázeli čtyři góly. Nejvýrazněji se do statistik zapsal Milý, jenž posbíral dva body (1+1).

Německo – Slovensko 1:4

Branky a nahrávky: 1. Wiederer (Kammerer) – 18. Milý, 35. Bondra (Meliško), 45. Farleťák (Pospíšil), 60. Paločko (Milý). Třetiny: 1:1, 0:1, 0:2.