08.05.2018 | Martina Kramerová

Řepík vystřelil Čechům výhru, favorité rozpoutali gólostroj

Pátý hrací den přinesl na světovém šampionátu v Dánsku spoustu zajímavých výsledků. Český národní tým sice nezačal duel se Švýcary dobře, nakonec ale zabojoval a vydřel výhru na nájezdy, kterou zařídil rozhodujícím nájezdem Řepík. V dalším duelu skupiny A Slováci otočili zápas s Rakouskem a urvali triumf 4:2. Výhru si připsali i Lotyši, již nadělili Koreji pět branek. Finsko rozstřílelo Nory ještě vyšším rozdílem, když zvítězilo 7:0.

Skupina A

Rakousko - Slovensko 2:4 

Slováci chtěli v duelu s Rakouskem navázat na vítězství proti Švýcarům a připsat si do tabulky pravdy další body. Snahy Sekery a spol. ale už po úvodním buly zmrazil rakouský gól z hole Lebrera a svěřenci trenéra Ramseyho museli dotahovat. Slovenští fanoušci však na vyrovnání nečekali dlouho, hned o tři minuty později srovnal Haščák, jenž propálil Starkbauma povedenou dělovkou z pravého kruhu.

Prostřední dvacetiminutovka slovenskému celku vyšla daleko lépe. Ve 23. minutě přiklonil skóre na jeho stranu Jurčo a v 29. ještě navýšil náskok Jaroš. Rakušané ale ještě dokázali pěkně potrápit slovenské nervy. V čase 41:43 svůj tým dotáhl na dostřel jediné trefy Schneider. Slováci drželi těsné vedení zuby nehty a v samotném závěru definitivně rozhodli, když dostal kotouč do opuštěné klece Michal Krištof.

Branky a nahrávky: 2. Lebler (HoferViveiros), 42.Schneider (M. Raffl) – 5. Haščák (HovorkaĎaloga), 23.Jurčo (NagyFehérváry), 29. Jaroš (Fehérváry), 60.Krištof

Česko - Švýcarsko 5:4 sn

Slovensko, Švédsko a Švýcarsko? Začátek jako přes kopírák. Českému národnímu týmu opět nevyšel úvod a i ve svém třetím vystoupení na turnaji rychle prohrávali 0:1. Radost pro švýcarskou střídačku přichystal v čase 11:13 Niederreiter, který se dobře zorientoval v brankovišti a nadvakrát překonal Francouze. O pět minut později ale bylo vyrovnáno. Kubalík prudce zamířil z vnitřní hrany pravého kruhu a kotouč se zatřepetal v síti.

Vyrovnané skóre ale v Royal Areně nevydrželo dlouho, pár desítek vteřin po návratu z šaten dostal Švýcary do vedení Hofmann. Ve 23. minutě navíc ještě zvýraznil gólový účet Moser. Češi rychle zareagovali a vzápětí se opět dostali na dostřel. Druhou branku Čechů zaznamenal Moravčík, jenž překonal Benoniho projektilem z mezikruží. Oboustranný gólostroj se nezastavil ani v další části zápasu. V čase 27:21 zaúřadoval Niederreiter a vrátil Švýcarům dvoubrankový náskok.

Ještě ve stejné minutě své fanoušky potřetí rozjásali Češi. Jaškin položil hokejku do Moravčíkovy rány od modré a poslal puk za brankovou čáru. Pár minut po polovině zápasu navíc dotáhl skóre Řepík. V základní hrací době už žádný gól nepadl, a tak došlo na prodloužení. Ani v něm se žádný z celků nedokázal trefit a o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy. Jediným úspěšným střelcem se stal Michal Řepík a rozhodl o českém triumfu v poměru 5:4. 

Branky a nahrávky: 17. D. Kubalík (Nečas), 25.Moravčík (D. SkleničkaHyka), 28. Jaškin (Moravčík,Nestrašil), 35. Řepík (D. Kubalík), rozh. náj. Řepík – 12.Niederreiter (Hofmann), 21. Hofmann (Andrighetto,Diaz), 23. S. Moser (VerminMüller), 28. Niederreiter (S. Moser)

Skupina B

Korea - Lotyšsko 0:5

V souboji dvou papírových outsiderů si od začátku vedli mnohem lépe Lotyši, kteří Koreji nasázeli už v průběhu první periody dvě branky. O přesné zásahy se ve dvanácté a devatenácté minutě postarali Meija a Keninš. Po přestávce mohli Korejci snížit, když se do samostatného úniku dostal U-sang Pak. Merzlikins však vytáhl skvělý zákrok betonem a korejská šance skončila bez gólu. Útočné choutky lotyšských hokejistů naopak nezůstaly bez následků. Zhruba v polovině duelu se totiž lotyšský tým radoval znovu. Na 3:0 zvyšoval po povedeném bekhendu Roberts Bukarts.

Ve 42. minutě se opět měnilo skóre. Balcers si výborně počkal před brankou a po Indrašisově střele dotečoval puk do sítě. Korejci se ani přes nepříznivý vývoj nevzdali a v závěrečné periodě hned několikrát ohrozili lotyšskou branku. Poslední slovo ale opět měli Lotyši, kteří trefou Bukartse v symbolickém čase 59:59 zpečetili gólový účet zápasu. 

Branky a nahrávky: 12. Meija (Rubins), 19. Keninš(BalcersAbols), 29. Roberts Bukarts (Karsums,Sotnieks), 42. Balcers (IndrašisAbols), 60. Roberts Bukarts (AbolsIndrašis)

Finsko - Norsko 7:0

O vývoji severského derby mezi Finskem a Norskem hodně napověděla už první třetina, v níž si hráči Suomi vypracovali dvoubrankové vedení. V 5. minutě nejprve přesně zacílil Savinainen, který po Ahově přihrávce zasunul kotouč k pravé tyči. Poté přidal další trefu Anttila. Finská dvanáctka využila norské chyby v rozehrávce a pohodlně skórovala.

Aktivním Finům dvě branky nestačily, a tak se neustále drali dopředu dál. Jejich tlak vyústil už na začátku druhého dějství ve třetí gól. Teräväinen vyslal od modré nechytatelnou dělovku, jíž prostřelil Olimba mezi nohama. O chvíli později se skóre měnilo znovu. Kapanen se z levé strany proháčkoval mezi kruhy a tvrdou ranou poslal kotouč přímo pod víko. Jak Finové začali prostřední dvacetiminutovku, tak ji také skončili. Pár minut před sirénou zatěžkali norské konto o další dva zásahy Nutivaara a Granlund. V čase 57:45 zatloukl poslední hřebíček do norské rakve Mäenalanen a Finové si vystříleli vítězství 7:0.  

Branky a nahrávky: 5. Savinainen (AhoNutivaara), 8. Anttila, 22. T. Teräväinen (Mikael GranlundKoivisto), 24. Kapanen (HeiskanenRantanen), 39. Nutivaara(RantanenMikael Granlund), 40. Mikael Granlund (T. Teräväinen), 58. Mäenalanen (Manninen)