12.10.2014 | Jan Procházka

Regionální trenéři, rozvojové projekty ČSLH v sezóně 2014/15

Český svaz ledního hokeje připravil znovu pro sezónu 2014/15 projekt regionálních trenérů. Dvacet regionálních trenérů ČSLH pravidelně navštěvuje 137 klubů s mládežnickými oddíly po celé České republice. Počet regionálních trenérů se tak opět rozšířil (v současnosti máme více regionálních trenérů než např. USA Hockey) a zintenzivnil na více než 400 návštěv v klubech do konce roku 2014.
Seznam regionálních trenérů najdete zde. Z projektu jsou vyjmuty kluby zařazené do programu Akademií ČSLH, které mají vlastní koncept podpory ČSLH.

Cílem rozvojového projektu je neustálé zlepšování kvality sportovního programu ve všech městech s oddíly mládeže. Regionální trenéři přijíždí do klubu s metodickou pomocí a starají se o to, aby se poznatky a novinky z tréninku dostaly co nejrychleji do klubů a přímo k trenérům, přímo na led.  Poskytují trenérům mládeže zdarma metodické materiály, pořádají ukázkové tréninky na ledě a doškolovací semináře reflektující na moderní trendy tréninku mládeže. Aktuálními tématy je zařazování více herních forem do tréninku na ledě, výuka bruslení, všeobecná příprava mimo led a koncepce dlouhodobého rozvoje hráčů. Současně se regionální trenéři stávají stálými kontaktními osobami pro jakékoli dotazy ze strany klubových mládežnických trenérů, jsou k dispozici na radu např. na telefonu, mailu, nebo na požádání i pomoci k zorganizování tréninku, semináře, náborové akce.

Návštěvy regionálních trenérů v klubech jsou důležitou informací o aktuálním stavu mládežnických družstev (kvalita hráčů, týmů, trenérů, spolupráce se školou, s radnicí apod.). ČSLH vytipovává v malých klubech nejlepší trenéry, kteří budou v blízké budoucnosti přímo placeni na plný úvazek ze zdrojů ČSLH. Tito trenéři v klubech pak budou mít za úkol nejen pracovat s místními nejmladšími hokejisty na ledě, ale současně se budou starat o nábory v daném městě a okolí,  rozvíjet spolupráci se školkami a školami.

V rámci projektu „Pojď hrát hokej“ byla v městech, školách po celé České republice spuštěna marketingová kampaň podporující lokální náborové kampaně jednotlivých klubů. Za tímto účelem byly spuštěny i nové internetové stránky www.pojdhrathokej.cz sloužící jako informační a vstupní portál pro rodiče potencionálních zájemců o lední hokej. Regionální trenéři dodávají do klubů zdarma propagační náborové materiály, dohlíží na bezplatné zapůjčování 3700 startovacích setů výstroje, které ČSLH do klubů daroval pro začínající hokejisty a hokejistky. Zároveň probíhají náborové akce, kterých se regionální trenéři společně se známými hokejovými osobnostmi účastní.