20.08.2012 | Petr Studnička, Pavel Arnošt

Red Bull Hockey Rookie Cup Salzburg očima trenérů

V polovině srpna se reprezentační šestnácka představila na první zápasové akci. Na turnaji v rakouském Salzburgu změřila síly s výběrem hráčů do sedmnácti let Rakouska a se stejně starými týmy Kanady a Ruska. Reprezentanti nejmladší kategorie si připsali dvě výhry a jednu prohru, což znamenalo konečné druhé místo. V turnaji zvítězil tým Ruska. Nejlepším obráncem turnaje byl vyhlášen Daniel Krenželok. Pro reprezentaci do 16 let se jednalo o vůbec první srovnání se špičkovými soupeři, ve kterém tým rozhodně nepropadl. Výsledek i výkony hodnotíme pozitivně.

Charakteristika hry českého týmu

V přípravném soustředění  ve Strakonicích jsme pracovali na týmovém herním konceptu, především na defenzivní fázi hry. Za velmi pozitivní považujeme skutečnost, že se nacvičované principy objevily s uspokojivými výsledky v utkáních. V úrovni bruslení jsme celkově obstáli, nicméně především u některých obránců musí nastat zlepšení v obratnosti. Spokojeni jsme byli s četností střelby od obránců a s kreativitou většiny útočníků. V průběhu turnaje jsme zlepšili také přechod středního pásma a řešení situací okolo útočné modré čáry.  
Poslední utkání s Rusy poznamenal větší počet vyloučení na naší straně. V úvodu byl vidět respekt ze soupeře, postupně nastalo zlepšení, které vedlo ke vstřelení branek. Zejména utkání proti Rusku ukázalo některé charakterové rysy hráčů (kladné i záporné).

Pozitiva:
  • dodržování herního konceptu (v defenzivě i v ofenzivě)
  • hra v oslabení
  • individuální kreativita na kotouči v útočném pásmu
  • zlepšení tlaku do prostoru před brankou
  • střelecká produktivita (ve 3 utkáních turnaje jsme vstřelili 16 branek)
Negativa:
  • menší taktická vyspělost některých hráčů (individuální taktika, volba správných řešení)
  • výpadky koncentrace, které vedly k hrubým individuálním chybám
  • značné procento střel mimo branku

Doporučení do klubů

Doporučujeme pracovat na individuálních činnostech, zaměřit se zejména na:
  • obratnostní bruslení obránců
  • přesnost a tvrdost přihrávek
  • razance a přesnost střelby
  • řešení situací 1-1 z pohledu obrany i útoku (technika + individuální taktika)

Výsledky odehraných utkání:

Přípravné utkání
Kanada „16“ – ČR „16“ 2:1sn (0:0, 1:1, 0:0)
Branka ČR: Krenželok (asistence: Hájek, Kaše)                  

Charakteristika hry Kanady:
Velmi dobrá organizace hry v defenzivě i v ofenzivě. Přechod útočné modré čáry řešili často nastřelením kotouče do pásma se snahou agresivně napadat. Individuálně byli hráči na vysoké úrovni, velmi dobrý výkon brankáře.

Rakousko „17“ – ČR „16“ 1:7 (0:3, 0:1, 1:3)
Branky ČR: Špaček (asistence: Franc), Svoboda (asistence: Kaše, Dvořák), Dymáček (asistence: Dufek), Kaše (asistence: Svoboda), Dvořák (asistence: Kaše, Svoboda), Jašek (asistence: Klinger), Toman (asistence: Bambula, Hájek)

Charakteristika hry Rakouska:
Hráči soupeře měli vysokou úroveň herních činností jednotlivce, zaostávali v taktické vyspělosti a v organizaci hry.

Kanada „16“ – ČR „16“ 3:6 (1:2, 2:1, 0:3)
Branky ČR: Dvořák (asistence: Kaše), Dvořák (asistence Kaše, Svoboda), Kaše (asistence Svoboda, Dvořák), Svoboda (asistence Dvořák, Franc), Chlapík (asistence Gago), Špaček (asistence: Procházka)                      

Charakteristika hry Kanady:
Velmi dobrá organizace hry v defenzivě i v ofenzivě. Velké zlepšení v nasazení a agresivitě oproti přátelskému zápasu. Velmi rychlé protiútoky, které nastávaly při každé chybě z naší strany. Výpady do útočného pásma řešili střelbou přes obránce či přechodem 1-1 podél hrazení, nastřelení kotouče používali méně než v přípravném utkání. Velmi dobře řešili oslabení, agresivní přístup s rychlým přechodem do útoku /vstřelená branka/.

Rusko „16“ – ČR „16“ 5:3 (2:1, 1:0,2:2)
Branky ČR: Špaček (asistence: Procházka), Dvořák (asistence Jašek), Šoustal (asistence Procházka)                

Charakteristika hry Ruska:
Individuálně výborně vybavení hráči, velmi silní na kotouči. Přechod z obranného pásma do útočné fáze řešili nejčastěji dlouhými přihrávkami na křídelní útočníky (roztahovali hru vysoko do středního pásma). Byli velice nebezpeční v dovednosti i v agresivitě v prostoru před naší brankou. Silní v osobních soubojích, často je dohrávali i po odehrání kotouče. Velmi dobrý výkon podal ruský brankář.

Videoukázky

Aktivita při forčekingu v ÚP


Kreativita v útočné fázi