17.12.2013 | Dr. Václav Mitáš

První zkušební utkání v rámci projektu vzdělávání rozhodčích

První zkušební utkání v rámci projektu vzdělávání rozhodčích řídila čtveřice Martin Fraňo, Tomáš Battěk – Jaromír Bláha a Vít Komárek v pátek 13. prosince v pražském Edenu. Zkušený „profi rozhodčí“ vyjel se svým talentovaným kolegou k utkání NOEN extraligy juniorů mezi HC Slavia Praha a HC Kladno.
Komise rozhodčích hledala možnosti jak navázat na systematickou práci, z níž vzešli současní profesionální rozhodčí, kteří již pevně zakotvili nejen na extraligových stadionech, ale i ve světě. „Naši rozhodčí postupně získali dobré jméno a výsledkem jsou nominace na letošní vrcholné akce IIHF. Na utkání Channel One Cupu do Soči odlétají Martin Fraňo s Robinem Šírem, po nich se tam na olympiádu vypraví Antonín Jeřábek s Vladimírem Šindlerem a své zástupce budeme mít i na juniorských šampionátech, na mistrovství světa skupiny B a na dalších významných akcích“, vypočítává úspěchy předseda komise rozhodčích Pavel Halas. Jedním dechem však dodává: „dobře si uvědomujeme, že kvalitní rozhodčí potřebujeme i na domácích stadionech a proto se chceme ještě více zaměřit na práci s mladými talenty“.

Právě takovým rozhodčím je určen projekt, který v roce 2014 počítá s organizováním seminářů a společných sledování utkání. Je připraven tak, aby zahrnul téměř dvě stovky perspektivních arbitrů, z kterých komise rozhodčích vytipovala 57 zvlášť nadaných rozhodčích. Někteří z nich budou navíc úzce spolupracovat se zkušenými extraligovými rozhodčími, kteří by měli podpořit jejich profesní rozvoj. Člen komise rozhodčích a někdejší úspěšný hlavní sudí František Rejthar k tomu říká: „z praxe vím, že hodně se dá od zkušených kolegů naučit přímo na ledě. U čárových dvojic není velký problém nasadit ostříleného rozhodčího s někým služebně mladším, u hlavních to tak jednoduché není. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet to v rámci mládežnických utkání a dát vybraných perspektivním kolegům příležitost učit se v rámci pískání ve čtveřici“. A protože od nastartování programu profesionálních rozhodčích uplynula už nějaká doba, mohou ti, kteří v něm jako „junior profi“ začínali, pomalu předávat zkušenosti. O zájmu jejich mladších souputníků svědčí i fakt, že taková utkání řídí bez nároku na odměnu, takže klubům se nezvyšují náklady spojené s řízením utkání.

Kmenový rozhodčí II. ligy Tomáš Battěk se tak sešel při práci s Martinem Franěm a dílem náhody byla i skutečnost, že se zkušený čárový rozhodčí Jaromír Bláha v tomto utkání potkal s letošním extraligovým nováčkem Vítem Komárkem. „I pro mě to byla moc dobrá zkušenost a jsem rád, že můžu to, co jsem se stihl naučit, takhle předávat dál. Bylo zajímavé vidět, že Tomáš na sobě chce pracovat a o to víc mě to těší. Nebál se na sebe vzít odpovědnost a udělal několik velmi dobrých rozhodnutí“, pochvaloval si sudí, který má za sebou zkušenosti nejen ze světových šampionátů, ale i z ročního působení v zámořském hokeji. „Od delegátů se dozvíte řadu věcí, něco odkoukáte i v extraligových boxech, ale být přímo na ledě s takhle zkušeným rozhodčím je přece jen něco jiného. Dozvěděl jsem se velmi praktické věci, které jsem si doteď neuvědomoval a moc se těším na spolupráci s Martinem i dalšími kolegy,“ shrnul své dojmy Tomáš Battěk.

Slavia nakonec kladenské juniory porazila v prodloužení 4:3 a rozhodčí se za svůj výkon rozhodně stydět nemuseli.