11.05.2018 | Adam Pavlíček

První tříbodová výhra! Češi nedali Bělorusům moc šancí

Česká hokejová reprezentace odehrála na šampionátu páté utkání a počtvrté se mohla radovat z výhry. Utkání rozhodla již v první třetině, ve které nasázela Bělorusům tři branky. V dalším dějství utkání už si Jandačovi svěřenci vedení víceméně pohlídali. V tabulce se tak čeští hokejisté posunuli na třetí místo.

Češi si v úvodních minutách utkání svou aktivitou vynutili přesilovku pět na tři. V ní dlouhou dobu kombinovali v útočném pásmu. Až Libor Šulák napřáhl na modré čáře a propálil vše, co mu stálo v cestě. Bělorusko se snažilo odpovědět v následné čtyřminutové přesilovce. V ní si sice vytvořilo nějaké šance, česká obrana ale odolala.

První třetinu celkově ovlivnilo velké množství vyloučení. V přesilovkách nehráli Jandačovi svěřenci vůbec špatně, ovšem žádnou další branku v nich v první třetině nepřidali. Čtyři minuty před koncem první dvacetiminutovky naservíroval Tomáš Plekanec krásnou přihrávku před volnou branku Romanu Horákovi, který neměl problém zasadit soupeři druhý úder.

Běloruskou obranu svou sehraností trápila především dvojice Pastrňák – Krejčí, která si díky své kombinaci nejednou vytvořila dobrou šanci ke skórování. Povedenou první periodu z českého pohledu ale zpečetil střelou z pravého kruhu až Michal Řepík - 3:0.

I nástup do prostředního dějství zápasu měl lepší český tým, který se dostal hned k několika střelám. Nebezpečnější přišla ale až z hole Michala Moravčíka, který bohužel pro český tým otřel kotouč jen o horní tyčku. I Pavel Francouz musel čelit nebezpečným pokusům. Jistý zákrok vytasil třeba proti Kitarovovi, který pálil na českou bránu ze všech sil. A štěstí stálo také při Jandačovo svěřencích, když Gavrus pálil do tyče.

Před koncem druhé periody hrozili opět čeští hokejisté, a to především v jedné z dalších přesilových her. Trus, běloruský brankář, svůj tým proti českým útočníkům ale dvakrát podržel, a tak se šlo do poslední třetiny za stavu 3:0.

Do ní vstoupil běloruský výběr poměrně aktivně, avšak vzápětí její tempo zpomalilo další vyloučení z jeho řad, a činit se tak musel opět běloruský strážce svatyně. Následně tempo hry opadlo kompletně, český tým věděl, že nikam příliš chvátat nemusí, a ten běloruský, že už se snový obrat konat nebude. V posledních okamžicích hry ještě zachránil čistý štít Pavla Francouze Michal Jordán, jenž zaskočil brankáře svého týmu a zády dostal puk mimo brankoviště, a Češi mohli slavit čtvrtou výhru na turnaji.

Česká republika - Bělorusko 3:0

Česká republika - Francouz – Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, J. Krejčík, Polášek – Jaškin, Krejčí, Pastrňák – D. Kubalík, Hyka, Nečas – Červenka, Faksa, Řepík – Nestrašil, Plekanec, Horák.

Bělorusko - Trus – Falkovskij, Vorobej, Děnisov, Korobov, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko – Děmkov, Platt, Šarangovič – Pavlovič, Suško, Kovyršin – Razvadovskij, Kislyj, Gavrus – Drozd, Levša, Kitarov.

Branky a nahrávky: 9. Šulák (Krejčí), 16. Horák (Plekanec), 19. Řepík (Moravčík, Červenka).

Hodnocení trenéra Josefa Jandače:

„Ráz utkání určila první třetina, kterou jsme vyhráli 3:0. Myslím, že potom jsme měli zápas pod kontrolou. Tempo opadlo, situace se spíše přehrávaly, než abychom šli nějak víc za góly. Spíš jsme hru kontrolovali, bylo to takové dohrávání.“