28.03.2016 | Vojtěch Balon

První pokus nevyšel. Ženská reprezentace začala MS smolnou porážkou se Švédkami

Česká hokejová reprezentace žen nezvládla své úvodní utkání na mistrovství světa v kanadském Kamloops. S výběrem Švédska odehrála vyrovnaný zápas, avšak po smolném závěru prohrála 2:3, když rozhodující gól inkasovala v čase 59:52! Pokud chce český tým pomýšlet na postup do čtvrtfinále, ve druhém utkání se Švýcarskem musí jednoznačně zvítězit.

Češky vstoupily do svého zahajovacího zápasu v Kamloops hodně opatrně a svěřenkyním Jiřího Vozáka chvilku trvalo, než se na ledě McArthur Centre rozkoukaly. Reprezentantky Tre Kronor překvapily svého soupeře aktivní hrou a často využívaly českých chyb v rozehrávce. První perioda branku, i díky skvělé Peslarové, nenabídla.

"Klára nás hodně podržela, je to výborná gólmanka. My víme, co v ní máme, takže jsme rádi, že jí máme," chválila brankářku Peslarovou po zápase obránkyně Petra Herzigová.

Do druhé třetiny nastoupily naše hráčky s daleko elánem a svého soupeře v některých fázích zápasu i přehrávaly. V polovině zápasu přišla zasloužená odměna! Duo Polenská–Křížová odvedlo u branky soupeře skvělou práci a od modré čáry mířila Petra Herzigová přesně mezi betony Sary Grahnové – 0:1. Hned po úvodní brance měly Češky velkou šanci na navýšení skóre zápasu – minutu a půl trvající přesilovou hru pěti proti třem.

Český výběr však nabídnutou šanci nevyužil, Švédky se ubránily a v závěru třetiny dokázaly srovnat. Národní tým za svou brankou osudově chyboval, čehož gólově využila Lamretzová-Kullerová, která zůstala nehlídaná před Peslarovou – 1:1. Do kabin tak týmy putovaly za nerozhodného stavu.

Naše reprezentantky navíc nezachytily vstup do poslední periody a po zbytečném vyloučení poslala svůj tým do vedení ideální tečí Olssonová – 2:1. Češkám chyběla energie a proti dobře hrajícím Švédkám se nemohly dostat do tlaku v útočné třetině. České trápení však prolomila aktivně hrající Vanišová, která objela branku a přesně mířenou přihrávkou našla volnou Anetu Lédlovou, pro kterou nebyl problém poslat kotouč za záda Grahnové – 2:2.

Už to vypadlo, že slušně zaplněné McArthur Centre uvidí prodloužení. V samotném závěru utkání však přišla chyba za brankou Švédska a z následného protiútoku se prosadila Olivia Carlssonová – 3:2. V ten moment svítilo na časomíře osm sekund do konce třetí třetiny.

"Je to škoda, dostat osm sekund před koncem gól, to je zbytečné. Jinak si myslím, že jsme sehráli velmi dobrý zápas a víceméně jsme dostali dva ze tří gólů po našich chybách," hodnotil po zápase český kouč Jiří Vozák.

Takový závěr byl pro národní tým krutou ranou, ale teď je potřeba rychle ho hodit za hlavu. Už v úterních 22:00 SELČ nastoupí Češky k důležitému zápasu se Švýcarskem, který rozhodne o tom, zdali si udrží šanci na postup ze skupiny.

Švédsko - Česko 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 38. Lamertzová-Kullerová (Rasková), 42. Olssonová (Eliassonová, Johanssonová), 60. Carlssonová – 30. Herzigová (Křížová, Hymlárová), 48. Lédlová (Vanišová).

Švédsko: Grahnová – Kjellbinová, Ramboldtová, Svedinová, Eliassonová, Fallmanová, Olofssonová, Markströmová, Lundbergová – Asserholtová, Borgqvistová, Udenová-Johanssonová – Olssonová, Winbergová, Carlssonová – Rasková, Lambertzová-Küllerová, Johanssonová – Lindhová, Löwenhielmová, Sköldová.

Česko: N. Peslarová – Tejralová, Zíková, Herzigová, Horálková, Flachsová, Kolowratová, Zedníková, Patočková – Polenská, Hymlárová, Křížová – Vanišová, Přibylová, Lédlová – Manhartová, Bukolská, Studentová – Povová, Pejzlová, Neubauerová.

Švýcarsko - Japonsko 4:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. Hueniová (Stalderová, Müllerová), 32. Stalderová (Bullová, Hüninová), 42. Stanzová (Hüninová), 48. Hüninová – 19. Osawaová (Takedaová, Adačiová), 50. Hiranová.

Rusko - Finsko 3:5 (0:1, 2:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 32. Gavrilovová, 36. Šibanovová (Vafinová, Pirogovová), 48. Gavrilovová – 19. Niskanenová (Saariová), 35. Hiirikoskiová (Lindstedtová, Väliläová), 44. Niskanenová (Jalosuová), 49. Savolainenová (Niskanenová), 51. Tulusová (Saariová, Jalosuová).

USA - Kanada 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 50. Knightová (Lamoureuxová, Lamoureuxová-Davidsonová), 54. Deckerová (Lamoureuxová), 60. Knightová (Deckerová) – 41. Fortinová (Spoonerová, Poulinová).