05.01.2019 | Redakce

První den na MS žen U18: Češky se střelecky trápily proti Švýcarsku

V neděli 6. ledna odstartoval v japonském Obihiru světový šampionát žen do osmnácti let. Všechny čtyři úvodní duely skončily těsným výsledkem, v prvním utkání turnaje zdolala Kanada Švédsko, v druhém zápase skupiny A Rusko marně dotahovalo americký náskok. Domácí Japonky začaly po úvodním ceremoniálu skupinu B zápasem s Finskem, které zvítězilo 2:1. Na závěr prvního dne se utkal český reprezentační výběr se Švýcarskem, Češky byly sice aktivnější, ale na přesilovkový gól soupeřek z 10. minuty neuměly najít odpověď.

Skupina A

O úvodní duel turnaje se postaralo Švédsko s Kanadou, kanadské hokejistky v něm potvrdily roli favoritek. Úvod byl plný vyloučení, oba celky si zahrály přesilovou hru, skóre se poprvé měnilo až ve 12. minutě po trefě Calabresové za plného počtu hráček na ledě. V polovině zápasu Kanada dostala k dispozici další přesilovku, kterou už dokázala využít a do dvoubrankového náskoku ji poslala Serdachynová. O pár vteřin po gólu přišel nedovolený zákrok také na druhé straně, Švédky ho sice nepotrestaly, ale minutu po konci přesilovky se postarala o snížení Johanssonová. Ve druhé polovině utkání už obě gólmanky zavřely své branky a Kanada uhájila těsnou výhru.

Švédsko – Kanada 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 32. Johanssonová (Mogrénová, Thuviková) – 12. Calabresová (Wheelerová, Markowskiová), 29. Serdachynová (Goslingová, Markowskiová)

I Spojené státy na začátku střetnutí s Ruskem, do kterého vstupovaly jako favorité, vstřelily první branku. Na konci páté minuty využila Webstrová početní výhodu dorážkou v předbrankového prostoru, jenže Rusky nezůstaly dlouho bez odpovědi, po minutě srovnávala z rychlého brejku Marková. Zbytek první třetiny nabídl další zajímavé šance na obou stranách, změna skóre nastala ale až ve druhé periodě, kdy se Američanky prosadily dvakrát po sobě, což se ukázalo jako klíčové. Na rozdíl jediné trefy snižovala ve 37. minutě Mezeňtsevová, vyrovnání už nepřišlo, Rusky se v samém závěru duelu připravily o možnost tlaku, když se nechaly vyloučit.

USA – Rusko 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky:5. Webstrová, 23. O'Brienová (Webstrová), 26. Shearenová (Edenová, Nicholsonová) – 6. Marková (Mezeňtseová), 37. Mezeňtsevová (Marková)


Skupina B

Úvodní ceremoniál odstartoval program prvního dne v druhé hale, dva zimní stadiony jsou v Obihiru od sebe vzdálené pět minut chůze. Příliš dlouho se v první třetině duelu mezi Finskem a Japonskem v plném počtu nehrálo, v 18. minutě Finsko prolomilo sérii nevyužitých početních výhod, když byla se zakončením z předbrankového prostoru úspěšná Holopainenová. Zaplněný stadion viděl rychlé srovnání domácího týmu po trefě Sasakiové z mezikruží. Japonky mohly otočit vývoj zápasu ve dvou přesilovkách v úvodu druhé části, jenže ani jednu nevyužily a ve 37. minutě přišel rozhodující úder z hole Holopainenové.

Finsko – Japonsko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky:18. Holopainenová (Vainikkaová, Laitinenová), 37. Holopainenová (Seikkulaová) – 19. Sasaki (Wajimaová, Tsutsumiová)

Na konci prvního dne naskočily do šampionátu také české hráčky, které byly téměř po celou dobu zápasu aktivnější, Švýcarsko přestřílely 36:9, přesto to na výhru nestačilo. O vítězi rozhodla branka z 10. minuty, Zimmermanová po rychlé souhře využila nabídnutou početní výhodu. Češky se neustále snažily o vyrovnání, vytvářely si zajímavé příležitosti, jenže já srážela vyloučení. Zřejmě největší příležitost na srovnání měla ve 43. minutě Mlýnková z trestného střílení, v němž na švýcarskou gólmanku nevyzrála.

Česko – Švýcarsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky:10. Zimmermannová (Pagnamentová)