04.05.2018 | Adam Pavlíček

První den MS: Herning nabídl napínavé zápasy, Kodaň jednoznačné

Úvodní den mistrovství světa nabídl dva vyrovnané zápasy, které se dotáhly až do samostatných nájezdů, a dva jednoznačné duely, v nichž favorité splnili předzápasová očekávání. Čtyři zápasy v prvním hracím dni navštívilo přes třicet šest tisíc lidí.

Skupina A

Rusko – Francie 7:0

Rusko vstupovalo do utkání v roli jednoznačného favorita a této role se zhostilo tak, jak se patří. V první třetině pouštěla sborná soupeře do šancí jen málokdy. Oproti patnácti ruským střelám pálil výběr galského kohouta jen šestkrát, což se promítlo i v kolonce gólů. Po první třetině Francouzi prohrávali 0:3. A v podobném trendu se pokračovalo i v prostředním dějství. Tentokrát diváci viděli jedinou trefu, ovšem opět za zády Hardyho. Rusové neměli s udržením vedení v poslední dvacetiminutovce problém, dokonce jej navýšili, a v posledních minutách duelu už hráli jen pro diváky. Sborná se tedy naladila do dalších bojů vysokým vítězstvím 7:0, tedy nejlepším možným způsobem.

Branky a nahrávky: 8. Kaprizov (Dadonov, N. Zajcev), 9. Bučněvič (Grigorenko, Nestěrov), 11. Dadonov (Kaprizov, Chafizullin), 38. Kaprizov (Dacjuk, N. Zajcev), 43. Barabanov (Kiselevič, Kablukov), 45. Šalunov (Dacjuk, Chafizullin), 58. Anisimov (Bučněvič)

Švédsko – Bělorusko 5:0

Druhé utkání skupiny A nabídlo vcelku podobný průběh jako to první v téže skupině. Švédsko se sice na začátku utkání s Běloruskem trápilo a nebylo vůbec daleko od inkasování, ovšem poté přišly dva slepené góly, které určily ráz utkání. Reprezentanti tří korunek přidali dvě další trefy ve druhé třetině a v té poslední svůj první tříbodový zisk ve skupině zpečetili ještě jedním zásahem.

Branky a nahrávky: 10. L. Andersson (Kempe, Everberg), 10. Nyquist (J. Klingberg, H. Lindholm), 24. Janmark (Rakell, Zibanejad), 34. Rakell, 57. Zibanejad (Janmark, Rakell)

Skupina B

USA – Kanada 5:4 po s.n.

Utkání dne začala Kanada skvěle. Již po necelých třinácti minutách vedla o dva góly. Na druhé straně ale před koncem třetiny snížil Anders Lee a následně Kanaďané kapitulovali ještě dvakrát. Američané tedy byli poprvé ve vedení. Hvězdami nabitý tým javorového listu srovnal skóre pár minut před koncem druhé třetiny. Oba týmy přidaly do konce základní doby ještě jednu trefu, a tak byl stav stále nerozhodný a šlo se do prodloužení. V něm mohla rozhodnout Kanada v početní převaze, jenže přesilovka zůstala nevyužita. Při následných samostatných nájezdech se štěstí přiklonilo na stranu Američanů, kteří tak ovládli jedno z dalších zámořských derby.

Branky a nahrávky: 14. Lee (T. Thompson, DeBrincat), 21. D. Larkin (Kreider, Oesterle), 30. J. Gaudreau (P. Kane, Coleman), 44. D. Larkin (Kreider), rozh. náj. Atkinson – 1. Dubois (Horvat), 13. R. O'Reilly (Jo. Bailey), 38. Beauvillier (Ekblad, Barzal), 51. Parayko (McDavid)

Německo – Dánsko 2:3 po s.n.

Druhý zápas skupiny B znamenal pro Dány premiéru na domácím mistrovství světa. Na úvodní trefu si ale museli fanoušci počkat zhruba až do poloviny utkání, kdy Dánové rozradostnili své příznivce poprvé. Němci na sebe s úspěšným zakončením nenechali dlouho čekat, ovšem blesková odpověď přišla také ze strany domácích. Jednobrankové vedení, se kterým tedy šli hokejisté domácího celku do posledních dvaceti minut, ovšem neudrželi. Utkání se protáhlo až do prodloužení a následně do nájezdů, v nichž vystřelil vítězství domácích Frans Nielsen.


Branky a nahrávky: 33. Draisaitl (Ehliz), 51. Ehliz (Draisaitl, M. Müller) – 29. Jensen (Jensen Aabo, Nielsen), 36. Storm (Hardt, Larsen), rozh. náj. Nielsen