05.05.2018 | Adam Pavlíček

První body! Češi zdolali Slováky až v prodloužení

Mezi Čechy a Slováky vládla v okolí arény více než přátelská atmosféra. Fanoušci se následně přesunuli a utkali se v hale, v níž vytvořili skvělou kulisu pro oba týmy. Více jak dvanáct tisíc příznivců nakonec sledovalo výhru Česka, ta se ovšem nerodila vůbec snadno.

Fanoušci v Kodani viděli první velkou šanci utkání po necelých třech odehraných minutách. Tomáš Plekanec poslal šikovnou přihrávku před branku, kde se puku ujal Dominik Kubalík, který zkusil poslat puk za brankovou čáru skrz Čiliakovy betony. Po jeho akci puk proklouzl ale jen těsně vedle pravé tyče z pohledu brankáře. O malou chvíli později mohl poprvé skórovat také Radek Faksa, avšak před brankou jen promáchl.

Po půli první periody hrozilo vážnějšími akcemi především Slovensko, několik solidních zákroků ale vytasil Pavel Francouz. Nicméně v prvním oslabení v utkání již kapituloval. Český strážce svatyně nestačil na střelu od modré čáry, kterou ještě šikovnou tečí usměrnil za jeho záda Michal Krištof.

Konec úvodního dějství poznamenala vyloučení na obou stranách. Hra čtyři na čtyři vyhovovala spíše českému týmu, pohotový Marek Čiliak si ale před odchodem do kabiny zapsal do statistik několik jistých zákroků a po dvaceti minutách tedy mohl odcházet s čistým štítem.

Na začátku druhé třetiny Češi rychle zavezli kotouč do třetiny, v rohu se ho ujal Dominik Kubalík, jenž si najel před bránu a opět to zkusil mezi betony. Tento pokus mu už vyšel, a tak bylo srovnáno, tedy 1:1. Odpověď slovenských hráčů na tuto trefu přišla opět v početní převaze, když Andrej Sekera táhlou střelou z forhendu překonal od modré čáry vše, co mu stálo v cestě. 

Po druhé inkasované brance přebral otěže zápasu český celek. Pokusy svěřenců trenéra Jandače ale končily buď ve výstroji Čiliaka či mimo branku. A to včetně úniku Tomáše Hyky.

Do dobré střelecké pozice se na začátku poslední dvacetiminutovky dostal i Martin Nečas. Zkusil zacílit zřejmě na vzdálenější tyč, jenže situaci mu neulehčil vracející se bek a český útočník minul. Češi se následně pokoušeli vyrovnat a na ledě byli o něco aktivnějším týmem, to své ovoce ale prozatím neneslo. Dlouho se Čechům nedařilo ani v závěru utkání, v němž měli několik vyložených šancí. A tak musel trenér Jandač sáhnout ke hře bez gólmana. To se nakonec vyplatilo. Martin Nečas si najel z levého křídla z pohledu gólmana a deset sekund před koncem základní hrací doby prostřelil svého spoluhráče z brněnské Komety.

Šlo se tedy do prodloužení. V něm už slovenští hokejisté tahali za kratší niťky. Češi sice úvodní šance využít nedokázali, mrzet je to ale nemuselo. Dmitrij Jaškin se dravě podral až k bekhendovému pokusu, jímž vystřelil svému týmu druhý bod.

Hodnocení trenéra Josefa Jandače:

Řekl bych, že jsme se postupně rozjížděli. Tím, že jsme doháněli výsledek, jsme soupeře zatlačili. Ke konci se nám podařilo vyrovnat, šli jsme si za tím. Byly to nervy, ale myslím, že jsme si vítězství zasloužili. O bod jsme v zápase přišli hlavně díky oslabením a přesilovkám.

Česko - Slovensko 3:2 p.p.

Branky a nahrávky:22. D. Kubalík (Nestrašil, Jaškin), 60. Nečas (D. Kubalík), 63. Jaškin (Polášek, Nestrašil) – 8. Krištof (Sekera, Nagy), 26. Sekera (Nagy)