25.03.2012 | Tereza Velikovská

Prohra zapomenuta, Češky udolaly silné Norsko díky teči Křížové

Druhý zápas na šampionátu se českým hráčkám vydařil výrazně lépe než duel s Japonskem. Proti Norkám si pohlídaly začátek a vyrovnaný souboj rozhodly sedm minut před koncem, kdy vstřelila vítěznou branku na 2:1 Křížová. Před dnem volna si tak Češky spravily chuť po smolné prohře. Silovější hokej Seveřanek jim vyhovoval více, než styl Japonek.
Špatně odehraná první dvacetiminutovka stála české reprezentantky vítězství v úvodním střetnutí, takže si na ni tentokrát daly pozor a úvod zápasu nezaspaly. Dokázaly ubránit i téměř minutu a půl dlouhé oslabení ve třech proti pěti. Ve stejné situaci se v závěru prvního dějství ocitly i Norky, ale o poznání kratší dvojnásobné oslabení také přečkaly bez úhony. „Určitě jsme si na to daly pozor. Byly jsme i trochu nervózní, protože nám šlo o hodně. Prohrály jsme první zápas, takže jsme nutně potřebovaly vyhrát,“ potvrzovala gólmanka Radka Lhotská.

První branky se několik českých fanoušků v hale ve Ventspilsu dočkalo až ve 28. minutě. Po odpykání trestu vyjela Manhartová z trestné lavice a puk se po jejím přistrčení vleže na ledě dostal k Sonje Novákové. Útočnice DHC Langenthal poslala Češky do vedení. „Najela jsem si mezi kruhy a viděla jsem, že mám před sebou branku a také obránkyni soupeře. Snažila jsem se tedy střílet doleva a pod vyrážečku, což se mi povedlo,“ popisovala svou branku.

Už to vypadalo, že české reprezentantky uhájí vedení až do druhé sirény, ale 17 vteřin před koncem druhé části využila přesilovou hru dělovkou od modré čáry Carlssonová. Třetí třetina tak ještě slibovala velké drama. A to také přišlo. Hráčky obou týmů se nechávaly vylučovat, ale ani jednomu týmu se nedařilo početní výhodu využít. Naopak ve vlastním oslabení se povedlo ujet Studentové, ale puk si dala příliš před sebe a před gólmankou už neměla dostatek času si pořádně připravit kličku.

Stejná hráčka byla o několik minut později u klíčové situace zápasu. Po jejím aktivním dorážení před gólmankou Dagfinrudovou ji Iversenová odstrčila a byla vyloučená za hrubost. Češkám tentokrát stačilo pouhých dvacet sekund na to, aby její prohřešek potrestaly. Polenská vystřelila z horní hranice kruhu a kotouč po teči Křížové zamířil pod víko norské branky.

Hubený jednogólový náskok Češky uhájily až do závěrečného hvizdu, a poprvé si tak na šampionátu vychutnaly českou hymnu. „Důležitá byla třetí třetina. Poté, co jsme na konci druhé třetiny inkasovali na 1:1, jsem holkám říkal, že se nic neděje, že poslední část bude jako nový den. Chtěli jsme dát branku, a pak hrát chytře zezadu. Holky to splnily, takže super,“ těšilo trenéra Karla Manharta.

Před dnem volna si tak Češky spravily chuť a naladily se na vítěznou vlnu. „Hodně našich hráček mělo na Norky chuť, protože v Grazu, kdy jsme s nimi hráli naposledy, nás porazily 5:4 a sestoupili jsme kvůli tomu do nižší divize. Chtěli jsme jim to vrátit a povedlo se to,“ zavzpomínal si se zadostiučiněním Manhart.

Lotyšky opět vyhrály, Kazachstán prohrál s Rakouskem

V duelu dvou poražených týmů se střetly Rakušanky s Kazaškami. A na rozdíl od urputného souboje Češek s Norkami padaly v jejich zápase góly už od počátku. První i druhou třetinu vyhrály Rakušanky o gól a Kazašky šly do třetí dvacetiminutovky s dvoubrankovým mankem. To se jim však smazat nepodařilo a Rakušanky naopak přidaly další dvě trefy. Po úvodní prohře s Norskem si tak připsaly tříbodové vítězství.

Před kamerami lotyšské televize se odehrával druhý zápas domácích hráček. Ty se střetly s Japonkami. Utkání bylo dlouho vyrovnané, o jeho osudu nakonec rozhodlo pouhých osm sekund ve druhé třetině. Tak krátká doba totiž dělila dva slepené góly Lotyšek, na které Japonky dlouho nemohly najít recept. Ještě před druhou přestávkou sice snížily, ale výborně chytající Andriesevskovou nedokázaly překonat podruhé. Domácí hráčky se tedy těší z druhé výhry, radost jim ale kalí nepříjemné zranění Trezinové, kterou museli z ledu odvážet na nosítkách.

V úterý čeká týmy volný den, program šampionátu pokračuje ve středu dalšími třemi duely. Na Češky čekají od 19:00 domácí hráčky, které zatím ztratily pouze bod za výhru po nájezdech. Volno vyplní český tým procházkou po městě a odpoledním tréninkem.
Galerie