28.12.2011 | Jan Šimek

Přerostova družina na Kanadu nestačila, Finsko šokovalo USA

Ve druhém zápase na světovém šampionátu čekalo na české reprezentanty mužstvo domácí Kanady, které je hlavním favoritem celého mistrovství, překvapení nedopustilo a po soustředěném výkonu porazilo Čechy 5:0. Naopak ve druhém utkání skupiny B utrpěly Spojené státy americké šokující porážku 1:4 od reprezentace Suomi.

Češi bojovali statečně, na zázrak však nedosáhli

Česká dvacítka vstoupila do klání s velkým favoritem sympaticky a několikrát zamotala hlavu kanadské defenzivě, jenže byl to domácí Stone, kdo otevřel už v 6. minutě skóre zápasu. Kanadští měli tlak, ale akcie Přerostova mančaftu držel nad vodou výtečnými zákroky brankář Petr Mrázek, který dokonce v poslední minutě první třetiny zlikvidoval autorovi jediné branky Stonovi jeho nájezd. „Hrozně jsem ho chtěl chytit. Uspět před plným stadionem proti Kanadě doma, to se nestává každý den,“ řekl český gólman Mrázek po utkání.

Ve druhé části ale zvýšili vedení Javorových listů Strome s Connollym a hra českých mladíků se zhroutila jako domeček z karet. Ve třetí dvacetiminutovce trpěli Češi častým vylučováním, do útoku se skoro nepodívali, Kanaďan Scheifele přidal další dvě branky a bylo hotovo.

„Zlomovým okamžikem byla naše přesilovka pět na tři, kdy jsme úplně přestali hrát. To byla velká chyba, za stavu 0:1 jsme ji mohli využít. I když jsme měli opravdu hodně vyloučených, sehráli jsme oslabení, myslím si, výborně. Pak nám ale chyběly síly do útoku,“ okomentoval prohraný zápas trenér českých juniorů Miroslav Přerost.

Kanada – Česko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Stone (Huberdeau, Strome), 37. Strome (F. Hamilton, Wedgewood), 39. Connolly (Howden, Bournival), 49. Scheifele (Pearson), 55. Scheifele (Pearson, Gormley).

První šok mistrovství! Finsko přehrálo USA

Reprezentace Suomi se postarala o první velké překvapení světového šampionátu, když porazila silné Spojené státy. Bezbranková první třetina příliš vzruchu před oběmi svatyněmi nenabídla a gólu se poprvé dočkali diváci až ve 22. minutě, kdy rozvlnil síť Salomäki. Na začátku třetí periody sice srovnal Saad, jenže pak začal úřadovat Fin Armia. Nejprve svému celku vrátil vedení, které minutu nato ještě navýšil Mikael Granlund a v 57. minutě dokonce stihl svou druhou brankou uzavřít na konečných 4:1 pro Seveřany.

USA - Finsko 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 41. Saad (Etem, Coyle) - 22. Salomäki (Armia), 51. Armia (Markus Granlund, Ristolainen), 52. Mikael Granlund (Hakanpää, Pulkkinen), 57. Armia (Donskoi).

Švédové ztratili body se Švýcary

Favorizovaní hokejisté Tre Kronor přišli o body v zápase se zbytečně podceňovaným Švýcarskem, které v prvním zápase mistrovství hodně potrápilo reprezentaci sborné. Švedsko začalo dobře a v první třetině se ujalo vedení, když svou pátou branku ve druhém utkání v řadě vstřelil kanonýr Friberg. Vyrovnaná druhá část utkání začala lépe pro Švýcary, kteří zásluhou Vermina vyrovnali, jenže závěr dvacetiminutovky nezvládli a Nordström opět strhl misky vah na stranu Skandinávců. Když ve třetí fázi zvýšil na 3:1 Rensfeldt, zdálo se, že Tři Korunky si dokráčejí pro vítězství. Reprezentace helvétského kříže však utkání nezabalila a díky dvěma brankám dokázala vyrovnat. Zápas nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Švýcarští mladíci ale narozdíl od svých švédských protivníků neproměnili jediný a padli.

Švédsko - Švýcarsko 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 15. Friberg (Rensfeldt, Klingberg), 37. Nordström (Bäckman, Karlsson), 42. Rensfeldt (Thorell, Granberg), rozhodující samostatný nájezd Collbergs - 26. Vermin (Kukan), 53. Vermin (Hofmann), 58. Kukan (Bertschy).

Slováci Rusku dlouho vzdorovali, nakonec však padli

Slovensko začalo výborně a na ledě bylo těžko rozpoznatelné, že jsou to hráči sborné, kteří obhajují zlaté medaile. Ještě lépe to s mužstvem vedeným stratégem Ernestem Bokrošem vypadalo na samotném konci první fáze, kdy úvodní gól vstřelil Bubela. Rusové otevřeli hru a očividně zrychlili. Výsledkem jejich snažení bylo kýžené vyrovnání, o které se postaral Ožiganov. Ani případná remíza by však pro slovenské reprezentanty nebyla ztrátou, jenže to by nemohl Rus Naumenkov přesným zásahem otočit nepříznivě vyvíjející se skóre duelu na opačnou stranu, což v závěru potvrdil gólovou pojistkou Kučerov. Další překvapení na turnaji se tak nekonalo.

Rusko - Slovensko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 25. Ožiganov (Jakupov, Kosov), 42. Naumenkov (Zemčenko), 55. Kučerov (Grigorenko, Nestěrov) - 20. Bubela.

Tabulka skupiny A

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Rusko   	     2   2    0   0    0   6  6:1
2. Švédsko           2   1    1   0    0   5  13:7
3. Slovensko         2   1    0   0    1   3  4:4
4. Švýcarsko         2   0    0   1    1   1  3:7
5. Lotyšsko          2   0    0   0    2   0  5:12

Tabulka skupiny B

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Kanada            2   2    0   0    0   6  13:1
2. USA               2   1    0   0    1   3  12:7
3. Česká republika   2   1    0   0    1   3  7:5
4. Finsko            2   1    0   0    1   3  5:9
5. Dánsko            2   0    0   0    2   0  3:18