09.05.2018 | Martina Kramerová

Překvapení jako hrom! Dánové obrali Finy o všechny body

Ve skupině B se zrodil výsledek, který nikdo nečekal. Finský „obr“ se nechal zaskočit od dánského „trpaslíka“ a odešel ze vzájemné bitvy bez bodu. Domácímu týmu vystřelil vítězství necelou minutu před koncem Hardt. V ostatních zápasech udávali taktovku papíroví favorité. Švýcari si poradili s Běloruskem a oslavili triumf 5:2, radovali se i Němci a Švédové. Hokejisté Tre Kronor nedali soupeři žádnou šanci a nasázeli Rakousku sedm gólů. S brankami nešetřilo ani Německo, jež rozstřílelo Koreu 6:1.

Skupina A

Švýcarsko – Bělorusko 5:2

Švýcaři odstartovali duel s Běloruskem ve slušném tempu a už ve 2. minutě získali jednobrankový náskok. Úvodní gól zápasu zařídil Vermin, jenž dorazil do sítě vyražený kotouč po střele Niederrreitera. Soupeře však potáčení rána nezasáhla a v čase 05:54 bylo vyrovnáno. O pět minut později dokonal otočku skóre Pavlovič, který poslal kotouč za Berrova záda povedeným bekhendem.

Švýcarsko už svému protivníkovi ale už víc nedovolilo. Chvíli před koncem první periody srovnal Andrighetto, na kterého v závěru prostřední a průběhu třetí periody gólově navázali Vermin, Corvi a Meier. Hráči ze země helvétského kříže tak i přes počáteční obtíže dokázali zastavit běloruský rozlet a získali tři body.

Branky a nahrávky: 2. Vermin (Niederreiter, Untersander), 19. Andrighetto (Meier), 40. Vermin(Meier, Diaz), 43. Corvi (Diaz), 47. Meier (Andrighetto, Hofmann) – 6. Platt (Linglet, Djukov), 11. Pavlovič(Kovyršin, Matěruchin)

Švédsko – Rakousko 7:0

Švédové si na ledě Royal Areny vyrobili provizorní střelnici a doslova roznesli Rakousko na kopytech. Hokejisté Tre Kronor rozjeli proti papírově slabšímu soupeři útočnou mašinu a umožnili svým fanouškům, aby se mohli hned sedmkrát zaradovat z branky. Gólový účet zápas načal v čase 09:47 Kempe. Švédský hokejista zužitkoval pěknou kombinaci a z vnitřní hrany pravého kruhu nekompromisně propálil Madlenera.

Tre Kronor tak rozpoutali gólostroj, jenž se zastavil až na čísle sedm. Postupně se trefili ještě Janmark, Nyquist, Zibanejad, Pääjärvi a Rakell. Ten srazil rakouský tým dokonce dvěma brankami. Jednou zakončil po pěkné souhře z hranice brankoviště přímo do odkryté klece a podruhé vytáhl po vlastní sóloakci povedený bekhend. Rakušané si ani neškrtli a zapsali do tabulky pravdy vysokou prohru.

Branky a nahrávky: 10. Kempe (H. Lindholm), 18. Janmark (Rakell), 23. Rakell (Zibanejad, Janmark), 29. Rakell, 30. Nyquist (Kempe), 48. Zibanejad (Janmark, L. Andersson), 54. Pääjärvi (Jo. Larsson, J. Klingberg)

Skupina B

Německo – Jižní Korea 6:1

Německo bezúspěšně dobývalo korejskou klec pouhých 11 minut, pak si ale zmařené šance vynahradilo a nasázelo Korejcům šest gólů. Jednotlivé branky Němci rozložili do všech třetin. V té první se do statistik zapsal pouze Draisatil, který ranou z levého kruhu otevřel skóre. Druhá část byla pro Němce ještě povedenější, po trefách Ehlize, Hagera a Tiffelse získali vedení 4:0.

V poslední dvacetiminutovce navíc přidali Ehliz a Seidenberg další dva přesné zásahy. Korea vybojovala alespoň čestný úspěch, když v čase 57:01 snižoval na 1:6 Radunske. Ten se po vhazování zmocnil puku, nabruslil si před soupeřovu klec a střelou mezi gólmanovy nohy dodal výsledku definitivní podobu.

Branky a nahrávky: 11. Draisaitl (Plachta, Y. Seidenberg), 21. Ehliz (Plachta, Y. Seidenberg), 30. Hager (Holzer, Draisaitl), 35. Tiffels (Michaelis), 49. Ehliz(Kahun, Draisaitl), 53. Y. Seidenberg (Plachta) – 58. Radunske (Jin-Hui Ahn)

Finsko – Dánsko 2:3

Měl to být zápas s jasným průběhem. Na ledě se však dělo něco zcela jiného. Přestože byli Finové velkým favoritem, nedokázal prolomit dánskou obranu a až do poloviny zápasu svítilo na světelném ukazateli skóre 0:0. Pak navíc přišel šok, když se jako první trefili Dánové. V čase 32:28 zacílil projektilem z levého kruhu Nielsen a poslal svůj celek do vedení.

Hráči Suomi nezůstali opařeni dlouho, už za dvě minuty se jim podařilo vyrovnat. Ve 35. minutě uklidil kotouč do dánské sítě Aho, který dostal přihrávku z mezikruží a ranou z první skóroval. Byli to ale opět Dánové, kdo znovu gólově znovu udáva tempo hry. Chvíli před druhou přestávkou strhl skóre v jejich prospěch Bjorkstrand. Finové v čase 55:50 opět vyrovnali, když se po bekhendovém pasu od Koivista prosadil Granlund.

Poslední slovo však řekli Dánové. Hardt zužitkoval vlastní přesilovku a po pobídce od Bodkera se tváří v tvář Hussovi nemýlil. Domácí tým šampionátu tak připravil velké překvapení a vyválčil nad Finskem výhru 3:2.

Branky a nahrávky: 35. Aho (T. Teräväinen, Mikael Granlund), 56. Mikael Granlund (Koivisto, Nutivaara) – 33. Nielsen (Jensen, Storm), 38. Bjorkstrand (O. Lauridsen), 59. Hardt (Bødker, Nielsen)