13.02.2013 | Jan Procházka

Postřehy z turnaje EHT Oddset Hockey Games ve Švédsku

Třetí ze série turnajů Euro Hockey Tour vyhráli Fini. Přestože neměli tým nabitý hráči v popředí bodování KHL jako například ruský výběr, ani tolik mladých talentovaných hráčů jako domácí Švédové, byli to právě Fini, kdo v turnaji nastříleli nejvíce branek (11).
Fini se dlouhodobě prezentují hokejem založeným především na vysoké herní intenzitě, kterou dokáží udržet po celý průběh utkání. Stejným způsobem začali utkání v Rusku, které se hrálo ve vysokém tempu až do prodloužení.  Zajímavé proto bylo sledovat jejich trénink den po utkání a přeletu z Ruska.  Ačkoliv by se dal očekávat zcela regenerační trénink, opak byl spíše pravdou. Před tréninkem bylo možné finské hráče sledovat zhruba 20 minut na schodech ochozů Malmö arény při kolektivním intenzivním tréninku zaměřeném na odrazovou dynamickou sílu dolních končetin. Následný trénink na ledě, který bývá většinou u ostatních týmů zaměřen především na nácvik organizace hry, přesilové hry apod., věnovali Fini téměř z poloviny cvičením zaměřeným na obratnostní bruslení (C oblouky, půlobraty, překládání, slalom, přechody z jízdy vpřed a vzad apod.). Po této 20 minut dlouhé bruslařské sekvenci praktikované nejdříve bez kotouče a posléze s kotoučem následovala herní cvičení zaměřená na založení pod tlakem prováděné v co možná největší rychlosti.

Druhý hrací den jsme ve druhé třetině utkání s Finy nestačili zachytávat jejich pohyb v našem obranném pásmu, z čehož pramenila série tří faulů.  Na jejich závěru vstřelili Fini branku, která zřejmě rozhodla o osudu utkání. Tato branka byla signifikantní pro současný trend zakončování útočných akcí – dva hráči před brankařem cloní rychlou střelu tahem od obránce z modré čáry. Technika a přesnost střely ihned po zpracování kotouče byla vynikající, stejně tak jako u třetího finského gólu, kdy se finský útočník dokázal šikovně stažením kotouče uvolnit pro přesné zakončení střelou švihem. Ukázky přesných střel tahem či přiklepnutým švihem ihned po zpracování přihrávky doplňují další dvě branky, které padly v utkání Švédska s Ruskem. Obě branky jsou názornou ukázkou zakončení ze slotu mezi kruhy. Nutno podotknout, že při každém tréninku, který bylo možné v Malmö sledovat, se hráči všech týmů vydatně věnovali individuálnímu nácviku této herní činnosti jednotlivce.

Všechny výše popsané situace můžete vidět na přiloženém video sestřihu.