16.08.2011 | Jiří Juřík

Postřehy Jiřího Juříka z turnaje U19 ve Strakonicích

Výběr hráčů pod hlavičkou české devatenáctky absolvoval svou první akci sezóny 2011/12 ve Strakonicích v termínu od 4. do 6. srpna 2011. Střetl se zde s juniorskými (U20) výběry Švýcarska, Slovenska a Německa. Jednalo se o družstvo složené z poloviny z hráčů ročníku 1993, z druhé půlky pak z hráčů širšího kádru reprezentace do dvaceti let. Na turnaji jsme zvítězili nad týmy Slovenska a Německa, naopak jsme podlehli Švýcarsku.

Herní prvky soupeřů, popis utkání

Švýcarsko
Uplatňovali velmi rychlý přístup při oslabení, především na přihrávku na boční mantinel. Soupeř uměl reagovat velmi rychlými protiútoky na naše pomalá a netaktická střídání. V ÚP byl velmi důrazný v před brankovém prostoru. Herní koncept byl podobný našemu, v OP na krátké přihrávky, od poloviny utkání snaha vysunovat PK.

Německo
Velmi dobře uplatňovali obrannou hru holí, především v oslabení v prostoru modré čáry, kde jasně holí vymezovali, že soupeř nesmí přihrát podél modré čáry svému obránci na střelu, ale je nucen zakončit sám nebo přihrát do „spodní varianty“.
Vytahovali 1-2 útočníky vysoko do SP při svém zpracovaném kotouči, což samozřejmě naši obránci pokryli osobně a kladlo to velké nároky na útočníky, kteří museli obranu SP „zatáhnout“.
Obránci jevili snahu hrát pod vlastní obrannou modrou čárou „kyvadlo“, na což jsme reagovali prodloužením pohybu našeho napadajícího KÚ ve směru přihraného kotouče, abychom „kyvadlu“ zabránili a znemožnili tím výhodnou pozici pro rozehrávku soupeře z osy hřiště
Soupeř uměl reagovat velmi rychlými protiútoky na naše pomalá a netaktická střídání.

Slovensko
Hráči soupeře nebyli koncentrováni v začátku utkání a nám se podařil vstup do utkání. První třetina 4:0.
Stejná situace se opakovala ve druhé třetině, ale na druhé straně. Nastoupili jsme  do třetiny nekoncentrovaně. Z toho vyplynuly fauly a soupeř výsledek korigoval. Soupeř začal hrát důrazněji, nám trochu trvalo než jsme tento prvek eliminovali rychlejší rozehrávkou.
V další vývoji utkání jsme byli po celou dobu aktivnější a uplatňovali jsme stanovený systém hry, který soupeři dělal velké problémy, hlavně založení a přechod SP

Nedostatky našeho týmu

Utkání se Slovenskem
  • Za stavu 4-0 v náš prospěch snížená dávka dostatečné koncentrace a snížení stavu soupeřem na 4-3
  • Komunikace, především mezi obránci v OP
  • Provedení střídání v netaktické momenty a „posuny“(„rotace“) obránců při střídání

Utkání se Švýcarskem
  • Utkání rozhodli 2 individuální chyby hráčů (1. a 3. gól).
  • Systém hry jsme po většinu utkání dodržovali.
  • Problém bychom viděli v PH. Hráči plnili jednoduchý vzorec, jakmile ho soupeř dobře vykrýval, začal váznout přechod na „ spodní variantu“ nebo improvizaci, díky nepřesným přihrávkám.
  • Na konci utkání jsme nebyli schopni dostat soupeře pod  trvalý tlak a vyrovnat. Soupeř dobře bránil SP a jejich hra byla aktivnější v rozhodujících momentech než naše.

Utkání s Německem

  • Největší problém v tomto utkání jsme měli se soupeřovou rozehrávkou na „dlouhou“,
  • Eliminovali jsme ho jiným pokrytím hráčů ve SP.   PO začal vykrývat osu hřiště, kde najížděl LK soupeře, SÚ pokrýval  pravou stranu a LK měl za úkol se snažit zachytávat dlouhou přihrávku soupeře a svým postavením  pomáhat PO při „zhušťování“ SP. 

Hodnocení našeho týmu

Úvodem je potřeba říct, že naše mužstvo bylo velice kladně hodnocené za plnění konceptu hry, za dodržování taktických pokynů. Včas otáčet hru vpřed (do útoku).

Obecně můžeme říct, že všichni soupeři se snažili zakládat svoje útoky z OP bez tlaku soupeře přes jejich levou stranu, což jsme se snažili znemožňovat tím, že jsme při napadání pod modrou útočnou čárou chtěli, aby naše PK „vyhánělo“ („tlačilo“) hru na jejich pravou stranu.

Po kondiční stránce, jsme žádný rozdíl mezi hráči obou ročníku  nepozorovali. Hráči, kteří měli možnost se účastnit tréninkových campů CZE U20 na tom byli  z taktického hlediska o poznání lépe. Naopak hráči roč.93 ukázali, že se do stanoveného systému rychle zapracovali a byli pro mužstvo přínosem.

Konfrontace s mužstvy o něco staršími dopadla v celku dobře. Hráči se snažili dodržet stanovený herní systém, což se do velké míry podařilo. Snažili se hrát disciplinovaně, bez zbytečných faulů.

Doporučení na další akci pro CZE U19

  • být agresivnější v postavení v boxu v OP, vytvářet převahové situace 2-1, 3-2
  • více se věnovat souhře pětky v PH
  • zrychlit přístup k soupeři po ztrátě kotouče, být stále aktivní

Doporučení do klubů (doplnění):

  • neustále připomínat hráčům nutnost koncentrace, aby byli vtaženi do tréninku
  • neustále připomínat nutnost komunikace, především v situacích, kdy je nutné si tímto vypomoci při tlaku od soupeře (např.revers apod.)
  • více využívat při defenzivních činnostech vlastní hůl
  • neustále se věnovat dostatečně razantní, rychlé a pohotové koncovce
  • příjem přihrávky, především do bekhendu