05.01.2019 |

Poslední den šampionátu juniorů: Zlato berou Finové, bronz patří Rusům

Závěrečný den ve Vancouveru rozhodl o medailovém pořadí a přinesl krásné hokejové bitvy. Nejprve dokázalo Rusko i podruhé v turnaji přehrát Švýcary a díky výhře 5:2 slavilo bronz. V odpoledním finále Finsko dlouho vedlo, jenže Američané během necelých dvou minut srovnali. Rozhodnutí přinesl finský útočník Kaapo Kakko, když z dorážky pokořil Primeau a zařídil svému týmu pátý titul v historii juniorských šampionátů.

FINÁLE

USA – Finsko 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 48. Chmelevski (J. Hughes, Cates), 49. Norris (Chmelevski, Cates) – 32. Ylönen (Laaksonen, Puustinen), 46. Latvala (Heponiemi, Kupari), 59. Kakko (Lundell, Jokiharju)
.

Parádní podívanou předvedli ve finále Američané s Finy. Od prvních minut se hrál pohledný hokej s množstvím šancí na obou stranách. Dvě třetiny se činili i brankáři, kteří se předháněli v tom, kdo udělá lepší zákrok. Skóre zápasu otevřel až v 32. minutě útočník Ylönen, když pumelicí v přesilovce poslal kotouč Primeauovi do protipohybu. Ve třetí třetině se hra přelévala ze strany na stranu. Poté od modré vystřelil švihem Latvala a puk proletěl až do sítě.

S finskými nadějemi na titul to vypadalo velmi dobře, jenže USA se nadechly k velkému dramatu. Nejprve prolomil střeleckou smůlu svého týmu Alexander Chmelevski, když z těžkého úhlu dokázal trefit odkrytou klec. Vlna euforie pro tým Spojených států přišla za necelé dvě minuty, kdy se po chytrém pasu od Chmelevskiho trefil Norris.

Rozuzlení velkého finále přišlo necelou minutu a půl před koncem. Jokiharju dobře nahodil kotouč před branku, kde se strhla mela o puk, který vyskočil před Kaapo Kakkem a finský šikula ho bekhendem poslal do sítě. Odpověď už Američané nenašli a po utkání už jim tak zbyly pouze oči pro pláč. Z mistrovského titulu se mohli radovat Finové, kteří ovládli juniorský světový šampionát už popáté v historii.

O BRONZ:

Rusko - Švýcarsko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Slepec (Ilja Morozov), 14. Šaškov (Podkolzin), 33. Kostin (Denisenko, Romanov), 47. Slepec, 58. Slepec – 25. Nussbaumer (Le Coultre, Sigrist), 36. Brüschweiler (Sigrist, Gross)
.

I duel o bronzový stupínek přinesl zajímavou podívanou. Po prvních minutách to vypadalo, že Rusové zopakují výhru nad Švýcary ze skupiny a v klidu si dokráčí pro medaile. V prvních dvaceti minutách se trefili Slepec a Šaškov, jenže v dalším průběhu hry se Švýcaři rapidně zvedli. To dokumentovalo snížení z hole Nussbaumera, jenže sborná si vzala dvoubrankové vedení zpět. Trefil se Kostin a znovu uklidnil svůj tým.

Švýcaři ovšem ze své aktivity neubrali a zaslouženě se prosadili podruhé. Po výtečném zákroku Kočetkova se puk odrazil do vzduchu a Brüschweiler ho baseballovým úderem napálil do sítě. Ve třetí třetině už Rusové pouze čekali na chybu soupeře, která přišla v 47. minutě. Mezi beky se protáhl Slepec a šikovně zakončil mezi betony. Ruský útočník podtrhl povedený zápas v předposlední minutě, kdy trefil odkrytou klec a završil hattrick. Bronzové medaile tak bralo Rusko, Švýcaři skončili těsně pod stupni vítězů.