12.05.2011 | Tomáš Čekal

Poosmé to nevyšlo. Prohra se Švédy pro Čechy znamená souboj o bronz

Nebojácná jízda svěřenců trenéra Hadamczika na prvním slovenském hokejovém šampionátu skončila. Sedmkrát za sebou mohli čeští fanoušci v bratislavské Orange Areně oslavovat své hrdiny. Jenže v osmém případě se výběr kapitána Rolinka zasekl na houževnatých Švédech. Hráči Tre Kronor vrátili Čechům loňské semifinálové vyřazení a ve finále se v severském derby utkají s Finskem. Česká republika si o bronzovou medaili zahraje s Ruskem.

Ach ti Švédové

Bylo to už pojedenácté v řadě, co se výběr v modrožlutých dresech prokousal na mistrovství světa až do semifinále. Navíc v bojích o světovou medaili nechyběli švédové od roku 1992. Nový švédský trenér Pär Mårts měl jasno, co musí jeho svěřenci udělat, aby rozjetou českou lokomotivu zastavili a již tak vynikající bilanci vylepšili. „Zastavit Jágra – to je klíč,“ říkal s nadsázkou švédský lodivod před prvním semifinálovým utkáním.

Jeho přání se mu povedlo na výbornou. Osmibodového Jágra dnes vysocí beci skórovat nenechali. Skandinávská cesta do finále se i přesto nerodila lehce. 46 vteřin po začátku druhé dvacetiminutovky poslal Čechy do vedení asistent kapitána Patrik Eliáš, jenž překonal brankáře Fastha jemnou tečí. Jenže ještě ve druhé části dokázali Švédové zásluhou Backlunda a Berglunda vývoj utkání obrátit.

Definitivní tečku udělali Seveřané v poslední třetině, když potrestali na vyrovnání myslící Čechy dvěma přesnými a hlavně smrtícími brejky. „Přestali jsme se zajišťovat, zbytečně jsme propadali. Švédové měli hodně přečíslení,“ mrzelo Patrika Eliáše, jemuž se ještě v 55. minutě podařilo zažehnout jiskřičku naděje svojí druhou brankou utkání – 2:4.

Jenže pět minut bylo na stáhnutí dvoubrankového manka proti mladému a fyzicky zdatnému soupeři málo. Obzvláště, když přidal švédskou pojistku do prázdné brány při české power-play Patrik Berglund. „Po výborném začátku a naší první brance jsme dali Švédům příliš mnoho místa. Postupem času se začali usazovat v našem obranném pásmu a my je odtud nemohli dostat,“ hodnotil smolné utkání útočník Ottawy Milan Michálek.

Po prohraném semifinále Olympiády v roce 2006, mistrovství světa v Rize, a v roce 2007 v Québeku si trenér Alois Hadamczik v této fázi turnaje vylámal zuby na týmu tří korunek již počtvrté v řadě. V pátek třináctého se tedy definitivně rozplynul sen o obhajobě českého titulu. Na Slovenském mistrovství světa v ledním hokeji 2011 budou hrát Češi o bronz.

Česká republika – Švédsko 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 21. Eliáš (Michálek M., Židlický), 55. Eliáš (Voráček) – 25. Berglund (Ekman Larsson), 36. Backlund (Sjögren), 49. Ericsson (Backlund), 53. Krüger (Tedenby), 60. Berglund (Petrasek).

Dech beroucí Granlundova paráda zajistila Finům finále!

O teprve devatenáctiletém hokejovém talentu Mikaelu Granlundovi se bude ve světě hodně mluvit. Fin, jenž se letos účastní svého prvního dospělého mistrovství světa, totiž neuvěřitelnou trefou rozhodl o semifinálovém vítězství nad Rusy.

Útočník finských Helsinek si ve 26. minutě utkání za branou Barulina nahodil kotouč na lopatu a rychlým krouživým pohybem jej na holi přenesl kolem pravé tyče pod břevno Barulinovy brány. Podobné góly bývají zřídka k vidění ve florbale, kde je však práce s lehkým míčkem o mnoho lehčí.

„Bylo to opravdu neuvěřitelné. Nejprve jsem vlastně vůbec nevěděl, jak branka padla, takže jsem byl rád, že jsem si na kostce mohl prohlédnout opakovaný záběr. Vážně neuvěřitelné,“ kroutil nepochopitelně hlavou Granlundův spoluhráč Ossi Väänänen. „Někdy to zkouším na tréninku, ale v zápase se mi to povedlo poprvé,“ usmál se mladičký dvojnásobný držitel bronzových medailí z juniorských šampionátů.

Společně s Granlundem byl druhým hrdinou bratislavského večera také finský brankář Petri Vehanen, jenž pochytal všech třicet pokusů z holí Ovečkina, Kovalčuka a jejich spoluhráčů. Ruské nemohoucnosti skórovat nakonec hráči ze země tisíců jezer využili a Lajunen s Immonenem (osmá branka na turnaji) dali výsledku definitivní podobu. „Teď si můžeme na chvíli užít dnešního vítězství, ale pak už se musíme soustředit jen finále,“ myslel na poslední utkání turnaje proti Švédsku finský útočník Janne Pesonen. Na poraženou sbornou čeká souboj o bronz.

Finsko – Rusko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 26. Granlund (Immonen), 48. Lajunen, 50. Immonen (Granlund).

Program posledních utkání hokejového MS 2011:

utkání o bronz: Česká republika – Rusko (neděle 16:00)
utkání o zlato: Švédsko – Finsko (neděle 20:30)

Galerie