14.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Pondělní zápasy MS nabídly jednoznačné výhry favoritů i dojemnou rozlučku

Pondělní den nabídl krásné počasí s letními teplotami. Ale jak v pařížské aréně, tak v té kolínské se hrály další zápasy 81. mistrovství světa v ledním hokeji. Favorité Kanada a Rusko nad svými soupeři jednoznačně vyhrály. V Kolíně nad Rýnem se pak událo důležité střetnutí Dánska s Itálií. Dánové však zápas zvládli a svým vítězstvím rozhodli o tom, že Slovensko nakonec z elitní divize MS v hokeji nesestoupí, ale že sestoupí právě Italové. V posledním večerním zápase ve Francii pak domácí porazili Slovinsko, které ani tentokrát svou hymnu neslyšelo.
Skupina A

Prvním zápasem ve skupině A v tomto týdnu byl střet dvou týmů, kterým se nedaří. Proti sobě se postavily Dánsko a Itálie. A byl to velice důležitý zápas, zejména pro Itálii a Slovensko. Pokud by totiž Italové porazili Dány za tři body, Slovensko by bylo odsouzeno k sestupu do nižší divize. Zápas vyzněl nakonec lépe pro dánské hokejisty, již zvítězili 2:0. Po zápase tedy mohli mít radost nejenom oni, ale především i hokejisté slovenského národního týmu. Bylo totiž jisté, že ze skupiny A sestoupí právě Itálie, nikoliv Slovensko. 

Dánsko – Itálie 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky: 58. Hardt, 59. Regin

Druhý pondělní zápas obstarali v LANXESS aréně hokejisté Ruska a Lotyšska. I střetnutí těchto dvou celků však žádné překvapení nepřineslo. Rusové se ujali vedení již v první třetině a postupně jej navyšovali. Lotyši nekladli svému geografickému sousedovi žádný výraznější odpor. Rusko zvítězilo 5:0

Rusko – Lotyšsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky: 13. Kiselevič, 19. Tělegin, 21. Naměstnikov, 40. Kučerov, 54. A. Bělov

Skupina B

Pondělní program rozehráli v Paříži hokejisté Kanady a Norska. Do utkání vstoupili lépe Kanaďané, již po prvních dvaceti minutách vedli 2:0. A dokonce v první třetině přestříleli Norsko 21:8! A další průběh zápasu nebyl o tolik jiný. Kanaďané měli stále více ze hry a zvítězili 5:0. A to mohli vyhrát dokonce 6:0, jenže Ryan O´Reilly neproměnil ve druhé minutě trestné střílení. Zajímavostí je, že až v tomto utkání nařídili rozhodčí poprvé na tomto mistrovství světa trestné střílení.

Kanada – Norsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky: 18. B. Schenn, 19. a 39. Parayko, 35. Scheifele, 58. O´Reilly

Od 20:15 se v Paříži postavila domácí Francie Slovinsku. To bylo v první třetině aktivnější, a to zejména střelecky. Jenže neproměnilo trestné střílení. To Francouzi se naopak zlepšili a ve druhém dějství využili přesilovou hru, následně vedení ještě navýšili. Slovincům se sice podařilo snížit, ale i přesto Francouzi zvítězili 4:1. 
Konec utkání ještě okořenila rozlučková ceremonie a pomyslné střídání brankářů v 60. minutě. Poslední zápas za reprezentaci totiž odehráli kapitán Lauren Meunier a brankář Cristobal Huet.

Francie – Slovinsko 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
Branky: 29., 45. a 59. Roussel, 32. Auvitu – 45. Muršak