27.02.2013 | Tisková zpráva

Pohár prezidenta ČSLH získal tým PSG Zlín

Vítězem základní části Tipsport extraligy ledního hokeje 2012/13 se stal PSG Zlín, v pořadí čtvrtý držitel Poháru prezidenta ČSLH po mužstvech HC Plzeň 1929 (2009/10), HC Oceláři Třinec (2010/11) a HC Sparta Praha (2011/12). Spolu s pohárem získává i finanční odměnu 1 000 000 Kč, určenou na výchovu mládeže. Základní část soutěže vyhrál PSG Zlín podruhé, poprvé triumfoval v sezóně 2004/05.
Přímý postup do play off spolu s ním vybojovaly HC Slavia Praha, HC Škoda Plzeň, HC Oceláři Třinec, HC Sparta Praha a HC Verva Litvínov. V předkole se střetnou Rytíři Kladno s HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a HC Mountfield s HC Vítkovice Steel, skupinu o umístění budou hrát HC Kometa Brno, HC Energie Karlovy Vary, Bílí Tygři Liberec a Piráti Chomutov.

Dlouhodobá část soutěže patřila k nejvyrovnanějším v historii české extraligy, která se hraje od sezóny 1993/94. Srovnatelné rozestupy mezi mužstvy byly pouze v sezóně 2008/09, což byl také jediný ročník, v němž stačil k vítězství menší počet bodů (HC Slavia Praha, 93).

Na vysoké návštěvnosti soutěže se projevila účast řady vynikajících hokejistů NHL, kterých se v extralize objevilo devětadvacet, a nechyběli na soupiskách jedenácti klubů. Zajímavostí je, že ani jeden hráč NHL neoblékl během sezóny dres vítěze základní části a že všichni přímí účastníci play off patřili ke klubům s nejmenším počtem posil ze zámoří. Za PSG Zlín a HC Verva Litvínov nenastoupil žádný, za HC Škoda Plzeň a HC Sparta Praha jeden, za HC Slavia Praha a HC Oceláři Třinec dva hráči z NHL. Nejvíce hokejistů NHL, po pěti, obléklo dres Rytířů Kladno a HC Mountfield.

Historické tabulky měnil v základní části sezóny 2012/13 především Martin Růžička, HC Oceláři Třinec, který se stal se 40 brankami nejlepším střelcem a s 83 kanadskými body neproduktivnějším hráčem extraligy.

Nejvyšší hokejová soutěž vyvrcholí v březnu a dubnu 2013 zápasy předkola play off, play off, skupiny o umístění neboli play out a baráže.

Předkolo play off České pojišťovny začíná již v pátek 1. března 2013, skupina o umístění v neděli 3. března 2013. Play off startuje 8. března 2013, baráž dvou nejhorších mužstev extraligy s dvěma nejlepšími celky druhé nejvyšší soutěže 24. března 2013. Postupující z baráže tak budou známi nejpozději v pátek 19. dubna 2013 a vítěz play off České pojišťovny nejpozději v neděli 21. dubna 2013.

Komise rozhodčích ČSLH zařadila na nominační listinu předkola play off a play out 19 hlavních rozhodčích, jejichž počet bude před zahájením play off zúžen na 12.  

Nominační listina rozhodčích

Hlavní rozhodčí:
Petr Blecha, Martin Fraňo, Pavel Hodek, Martin Homola, René Hradil, Jan Hribik, Michal Hrubý, Radek Husička, Antonín Jeřábek, František Kalivoda, Petr Lacina, Pavel Mikula, Milan Minář, Vladimír Pešina, Roman Polák, Vladimír Šindler, Robin Šír, René Trombík, Tomáš Turčan.

Čároví rozhodčí_
Miloš Bádal – Roman Pouzar, Stanislav Barvíř – Petr Blümel, Lukáš Bejček – Martin Horinek, Jaromír Bláha – Evžen Kostka, Michal Čech – Pavel Dřínovský, Jiří Gebauer – Vít Lederer, Marek Hlavatý – Rudolf Tošenovjan, David Jelínek – Tomáš Pešek, Milan Jindra – Přemysl Skopal, Miroslav Lhotský – Jiří Ondráček, Jaromír Bryška.