27.12.2020 |

Poctivý výkon dvacítky, Češi zdolali sbornou. Slováci trápili Kanadu

Čeští junioři na světovém šampionátu urvali první vítězství. Po skvělém týmovém výkonu, který podpořil bezchybně chytající gólman Lukáš Pařík, porazili ruský výběr 2:0! Finové podle očekávání zvítězili nad Švýcarskem a uspěla i Kanada, ta se ale na výhru se Slovenskem pořádně nadřela.

skupina A

Finsko – Švýcarsko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Lundell (Simontaival), 25. Pärssinen (Niemelä, Lambert), 51. Aku Räty (Lambert, Niemelä), 57. Simontaival (Hirvonen, Lundell) – 4. Biasca (Fust, Allenspach).

Finové na úvod mistrovství světa přehráli zdecimovaný německý celek v poměru 5:3 a na "povinné" vítězství navázlai hned ve druhém duelu turnaje. V duelu se Švýcarskem sice prohrávali, ale bleskově srovnal Lundell, zkraje druhé části skóre otočil Pärssinen, pak severský tým přidal další dvě trefy a vyhrál 4:1. Finsko tak zatím na světovém šampionátu neztratilo ani bod, naopak Švýcaři podruhé prohráli a postup do čtvrtfinále se jim vzdaluje.

Slovensko – Kanada 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 59. Chromiak (Faith, Nemec) – 5. Spence (Tomasino, Mercer), 57. Tomasino (Cozens), 60. Quinn.

Slovenskou dvacítku čekal po výhře nad Švýcarskem přetěžký soupeř – domácí superfavorit z Kanady. Javorové listy brzy vedly poté, co skóre otevřel Spence. Slováci se ale díky obětavému výkonu stále drželi na dostřel, v závěru Kanaďané odskočili do dvoubrankového vedení, Chromiak při hře bez brankáře dokázal vstřelit kontaktní gól, ale pak power-play inkasovali z hole Quinna a naděje na body byla pryč. Kanada se vyhoupla do čela skupiny A.

skupina B

Česko – Rusko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 37. Koffer (Rychlovský), 45. Lang.

Druhé utkání na mistrovství světa za sebou má i český národní tým do 20 let – a vyšlo mu parádně. Čeští mladíci v souboji s jedním z velkých favoritů celého šampionátu vsadili na poctivost a vyplatilo se. Bezbrankový stav plati až do 37. minuty, kdy po dlouhém obléhání české branky ujeli do rychlého brejku Rychlovský s Kofferem a druhý jmenovaný propálil Askarova. Druhý gól přidal Lang a Češi sborné nedovolili ani snížit. Tým pod vedením trenéra Karla Mlejnka porazil Rusy opět po roce, v úterý ho čeká další náročná zkouška – duel se Spojenými státy americkými.