18.05.2014 | Jakub Mezlík, Roman Zajíček

Po těsné výhře nad Norskem je čtvrtfinále na dosah

Utkání Česko – Norsko rozhodla jediná branka Vladimíra Sobotky, která padla hned v první minutě. Česká reprezentace má díky třem bodům blízko k postupu do čtvrtfinále mistrovství světa, ke kterému jí nyní stačí bod s Francií nebo i příznivé výsledky pondělních utkání.

Český tým vydřel důležité vítězství

Téměř čtyřicet střel, čtyři tyčky, ale pouze jeden jediný gól skončil v síti výtečně chytajícího brankáře Söberga. Úvod do utkání však českému týmu vyšel přímo skvěle. Běžela devětatřicátá sekunda, Hertl vypálil na norskou bránu, kde se nejlépe zorientoval Sobotka a český útočník otevřel skóre. Nikdo by v tu chvíli netušil, že to bude jediná branka zápasu.

Šancí bylo skutečně mnoho, ale chyběla i potřebná dávka štěstí. Je potřeba pochválit gólmana Saláka, který chytil trestné střílení a další nebezpečné příležitosti nepříjemného protivníka. Česko tak vydřelo těsné vítězství a je blízko postupu do čtvrtfinále.

Česko - Norsko 1:0

Góly a nahrávky: 1. Sobotka (Hertl, Jágr).

Do čtvrtfinále nakročili i Američané

Velký kus štěstí pomohl Spojeným státům k bleskovému vedení, nahození Jonese se totiž odrazilo od spoje na plexiskle a skončilo před prázdnou finskou brankou, kam jej uklidil Brock Nelson. Dlouho se pak hrálo bez branek, Finové potvrdili, že v ofenzivě se letos na šampionátu trápí a Američané kontrolovali těsné vedení.

Ve třetí třetině zvýšil vedení zámořského týmu perfektní ranou z prostoru mezi kruhy do horního rohu Rinneho branky Tyler Johnson, a i když pak Finům v 57. minutě vykřesal špetku naděje obránce Tuuka Mäntylä, hokejisté Spojených států si vedení pohlídali. V poslední minutě zisk tří bodů potvrdil do prázdné branky znovu Johnson.

USA – Finsko 3:1

Góly a nahrávky: 1. Nelson (Jones), 47. Johnson (Smith, Jones), 60. Johnson (Shore) – 57. Mäntylä (Hietanen, Immonen).

Kanada zdolala doposud vedoucí Švédy

Hrálo se o první místo v tabulce a lépe začali Švédové, kteří poprvé udeřili ve čtrnácté minutě Lindströmem. V závěru třetiny mohla Kanada vyrovnat, Huberdeau však z trestného střílení nepřekonal opět výtečného Nilssona. Švédům vyšel vstup do druhé třetiny a Klasen zvýšil již na 2:0. Jenže o chvíli později snížil Schenn a do poloviny utkání vyrovnal obránce Bieksa.

Duel měl za dohledu běloruského prezidenta Lukašenka strhující tempo a výbornou diváckou kulisu. Nakonec o jeho osudu muselo rozhodnout prodloužení. V něm se radovala Kanada, když vítězný gól zaznamenal Ellis. Jeho tým se díky lepšímu skóre posunul na první místo tabulky.

Kanada - Švédsko 3:2 po prodl.

Góly a nahrávky: 24. Schenn (Huberdeau), 28. Bieksa (Rielly, Hodgson), 63. Ellis (Scheifele, Brouwer) – 14. Lindström (Möller), 22. Klasen (Nyquist, Ekholm).

Ruská mašina dál vítězí, avšak ztratila kapitána

Favorit se proti Německu až nečekaně dlouho trápil a svého soupeře zlomil až v poslední třetině. Skóre otevřel ve 44. minutě Vadim Šipačov, který se do sestavy vrátil po disciplinárním trestu za zákrok na Fina Jormakku, další branky potom přidali Sergej Širokov a do prázdné klece Viktor Tichonov.

Stínem pro ruskou sbornou bylo v tomto utkání zranění jejich největší hvězdy Alexandera Ovečkina. Člen prvního útoku odkulhal v 50. minutě jen za pomoci zdravotníků do kabiny po čistém střetu s Němcem Kinkem.

Rusko – Německo 3:0

Góly a nahrávky: 44. Šipačov (Plotnikov, Jakovlev), 51. Širokov (Zaripov, Anisimov), 60. Tichonov (Anisimov).

Galerie