28.03.2012 | Tereza Velikovská

Po dnu volna čekají český tým Kazašky, zlato je stále ve hře

Ve hře o medaile na MS žen divize I v lotyšském Ventspilsu přituhuje. Před dvěma závěrečnými souboji jsou české reprezentantky na druhé pozici se stejným počtem bodů jako vedoucí Japonky. V pátek je čeká tým z Kazachstánu, který má sice na kontě jen dva body, ale umí potrápit i favority.
Po středečním jednoznačném vítězství nad domácími Lotyškami byl tým v euforii, před závěrečnými boji ho čekal druhý volný den. Dopoledne si Češky zatrénovaly ve volnějším tempu, na hráčkách i realizačním týmu byla vidět uvolněná nálada. „Dnes jsme šli na tréninku hodně do pohody, abychom si zahráli a rozhýbali gólmanky, odpoledne mají holky volný program. Trénink byl zaměřený hlavně na to, abychom se uklidnili, protože pak hrajeme dobře,“ vysvětloval trenér Karel Manhart.

V pátek od 12 hodin je čeká zápas s papírově slabším soupeřem z Kazachstánu. Ačkoliv ale Kazašky na mistrovství ještě nevyhrály, Manhart je nepovažuje za snadného soupeře. „Zlepšují se zápas od zápasu a v žádném případě to pro nás nebude lehké utkání,“ varuje. Kazašky už obraly o bod Lotyšky i Norky. „Mají dobrou gólmanku a beky, jejich tým je zkušený, vždyť loni hrál elitní skupinu,“ připomíná.

A jaká na ně bude podle něj platit taktika? „Musíme naše křídla posílat na jejich obránkyně, aby nám zase nedávaly puky zpátky, pak je to pro nás dvacet sekund těžké práce u nás v pásmu. Mám trošku strach, jsou malinko na hrušce. Ale tým je zkušený, i když je mladý, prožil toho spolu hodně. Myslím, že utkání nepodcení a půjde do toho naplno,“ doufá.

Jeho slova potvrzuje i útočnice Lucie Manhartová. „Určitě je nesmíme podcenit, protože ukázaly, že nejsou tak slabé. Nejsilnějším soupeřem tu měly být Norky, ale právě Kazašky s nimi prohrály až v prodloužení. Vždycky je to složité, protože lepší soupeř se přizpůsobí tomu horšímu a pak je těžké tvořit hru,“ uvědomuje si.

Češky se mohou spolehnout na skvěle chytající Radku Lhotskou, která naskočila do hry v 11. minutě prvního utkání. Od té doby pustila za svá záda jediný puk a její úspěšnost se pohybuje na 98,4%. „Ráďa je jistota, je to velice zkušená gólmanka. Máme dvě výborné brankářky, ale zkrátka nám nevyšlo patnáct minut s Japonkami a přišla změna. Ráďa se své role zhostila a chytá na výbornou,“ chválí ji Manhart.

Češkám se navíc zatím vyhýbají vážnější zranění. „Až na drobné obtíže jsme zdraví, ale i holky, co mají nějakou bolístku, s námi trénují naplno, což celý tým ještě více nabudí,“ přiblížil Manhart atmosféru v českém týmu, který stále bojuje o nejcennější kov.

Galerie