20.05.2014 | Dominik Tobola, Roman Zajíček

Po divoké přestřelce s Francií vyzve Česko ve čtvrtfinále USA

Působení v základní skupině A na mistrovství světa v Minsku uzavřel český tým vítězstvím v prodloužení nad Francií. V přímém souboji o třetí místo přitom prohrával už 0:3. Ve čtvrtfinále narazí svěřenci Vladimíra Růžičky na výběr USA, hraje se v aréně Čižovka ve čtvrtek od 15:00 českého času.

Dramatickou bitvu rozhodl český obránce Kolář

Poslední zápas ve skupině mezi Českem a Francií nabídl parádní podívanou. Francie na český tým vletěla a již v první třetině vedla 3:0. Gól do šatny však v pravý moment vstřelil Sobotka a stále bylo o co hrát. Ve druhém dějství se českým tým zvedl a výsledek otočil na 4:3. K tomu všemu ještě Jágr neproměnil trestné střílení. Třetí perioda ovšem nabídla opačný obrázek, Francie se herně zvedla a tři minuty po pauze udeřila Rousselem.

Za stavu 4:4 se šlo do prodloužení, kde měl český tým převahu a zaslouženě ji přetavil ve vítězný gól. Důraz na brankovišti uplatnil Jan Kolář a po jeho trefě bylo jasné, že ve čtvrtfinále půjde Česko na USA. Francie se také chtěla vyhnout nejsilnějšímu možnému soupeři, přesto ji ve čtvrtek čeká velká výzva, na turnaji doposud neporažené Rusko.

Česko - Francie 5:4 po prodl.

Góly a nahrávky: 20. Sobotka, 25. Sekáč (Zámorský, Kolář), 32. Jágr (Jordán, Sobotka), 33. Zaťovič (Rolinek, Kindl), 63. Kolář (Zámorský, Sobotka) – 7. Desrosiers (Janil, Treille), 18. Desrosiers (T. Da Costa), 19. Meunier (Raux), 43. Roussel (Fleury).

Kanada vyhrála svou skupinu

Pokud chtěla Kanada postoupit z prvního místa, musela porazit svého soupeře z Norska za tři body. Jenže zápas začali lépe Norové, kteří šli v první třetině do vedení po střele Bastiansena. Do konce třetiny mohlo být vyrovnáno, Bieksova rána sice skončila v Söbergově síti, ale pro postavení hráče v brankovišti nemohl být gól uznán. Kanada se přece jen dočkala vyrovnání, tři minuty po pauze Wardem. Dobře hrající Norové zlobili dál a zase z ničeho nic udeřili. Díky gólu Hansena šli do vedení. Radost jim vydržela pouze tři minuty, to vyrovnal Scheifele.

Do poslední třetiny se šlo za vyrovnaného stavu, rozhodlo se až devět minut před koncem. Kanadskou přesilovku využil Ward, který se trefil podruhé v zápase. Kanada tak vyhrála skupinu "A" a ve čtvrtfinále se utká s Finskem.

Norsko - Kanada 2:3

Góly a nahrávky: 14. Bastiansen, 33. Hansen (M. Olimb, Bryhnisveen) – 24. Ward (Ellis, Monahan), 37. Scheifele (Bieksa, Ward), 51. Ward (Huberdeau).

Slovensko a Dánsko se rozloučilo vzájemným zápasem

I když to bylo v zápase mezi Dánskem a Slovenskem dlouho nerozhodně, nakonec se tým kolem slovenské legendy Miroslava Šatana dočkal výhry. O vítězství rozhodla třetí třetina, Slováci dokázali za stavu 1:1 vstřelit během čtyřiadvaceti vteřin dvě slepené branky, což nakonec rozhodlo. Snížení Dánska na konečných 3:4 nebylo nic platné. Slovensko tak zakončilo své účinkování ve skupině A na páté místě, Dánsko končí sedmé. Slovenský veterán Miroslav Šatan ihned po zápase oznámil, že končí kariéru.

Dánsko - Slovensko 3:4

Góly a nahrávky: 22. Boedker (Green, Christensen), 53. Green (Christensen, Lassen), 55. Jesper Jensen (Jesper B. Jensen) – 15. Tatar (Valach), 42. Miklík (Viedenský), 54. Viedenský (Miklík, Valach), 55. Tatar (Mikúš).

Američané ve skupině druzí

Den a noc. Tak by se dalo v rychlosti shrnout závěrečné utkání obou celků v základní skupině. Mezi již jistě končícími Němci a o druhé místo bojujícími Američany přinesla první třetina pouze několik střel. Zaplněná Minsk Arena se nudila.

Druhá třetina ovšem přinesla šest nádherných branek, které budou jistě soutěžit o svou účast mezi top desítkou nejhezčích gólů na šampionátu. Díky galapředstavení Johnnyho Gaudreaua, který si připsal celkem čtyři body, rozhodly Spojené státy o tom, že do play-off postoupí z druhého místa. Němci na turnaji končí, ve skupině B obsadili předposlední místo.

Německo - USA 4:5

Góly a nahrávky: 24. Weiss, 31. Hospelt (Draisaitl, Oppenheimer), 36. Draisaitl (Ankert), 59. Rieder (Draisaitl, Hospelt) – 22. Abdelkader (Gaudreau, Stapleton), 28. Shore (Petry), 33. Donovan (Gaudreau, Gardiner), 43. Gaudreau (Gardiner), 56. Abdelkader (Gaudreau).

Lotyši na čtvrtfinále nedosáhli

Poté, co Lotyši rozporuplně přišli v závěru utkání s Běloruskem o možnost bojovat v něm o postup do play-off v prodloužení, nastoupili proti Švýcarům o svou poslední šanci. Do čtvrtfinále by je posunulo jakékoli vítězství. Jenže svěřenci Teda Nolana opět nezvládli úvodní dvacetiminutovku a podlehli v ní 0:2. A když na začátku druhé třetiny Weber zvýšil na 3:0, vypadalo to s pobaltským státem velmi špatně. Lotyši sice zkorigovali stav až na 2:3, ovšem k vyrovnání potom nepomohla ani závěrečná power-play. Sympatický tým tak po kuriózních situacích na šampionátu končí ve skupině, stejně jako Švýcaři. Ti tak alespoň trochu napravili svou reputaci na letošním turnaji.

Lotyšsko - Švýcarsko 2:3

Góly a nahrávky: 22. K. Jass (Dzerinš, Kulda), 58. Girgensons (Sotnieks, Vasiljevs) – 9. Brunner (Hollenstein, Cunti), 11. Schlumpf (Ambühl), 21. Weber (Ambühl, Josi).

Sousedské derby s obtížemi vyhrálo Rusko

Trenér Ruska Oleg Znaroks měl k dispozici poprvé na turnaji Jevgenije Malkina z Pittsburghu, kterého zařadil do druhé formace k Tichonovovi a Kuljominovi, naopak nechal odpočívat Alexandera Ovečkina, který v posledním zápase odstoupil po střetu s německým obráncem Kinkem. Rusové tak nastoupili k zápasu s kompletně změněnými prvními dvěma útoky.

Dlouho dělalo sborné problém prosadit se, nakonec se jí ale povedlo ve druhé třetině rozhodnout o svém vítězství a potvrdit suverenitu na turnaji. Trefili se Plotnikov a Šipačjov, Bělorusům se povedlo po přestávce už pouze snížit díky Denisovovi. Rusové tak prošli základní skupinou bez ztráty jediného bodu a ve čtvrtfinále narazí na Francii.

Rusko – Bělorusko 2:1

Góly a nahrávky: 33. Plotnikov (Šipačjov, Tichonov), 36. Šipačjov (Plotnikov) – 46. Denisov (Kitarov, Korobov).

Galerie