14.05.2013 | David Jahoda

Plekanec našel náhradu za Jágra, oživil Fleischmanna

S T O C K H O L M – Splnil to, co měl. Tomáš Plekanec se velkou měrou podílel na důležité výhře proti Norsku, která českému výběru zajistila účast ve čtvrtfinále. Právě Plekanec načal kanonádu 7:0, když přihrál na první tři góly. Nová první formace bude hlavní zbraní národního týmu pro čtvrtfinále se Švýcary.
Před zápasem se na otázku, zda bude spasitelem mužstva, pouze usmíval. Ovšem ve zlomovém utkání proti Norsku jím Tomáš Plekanec opravdu byl. Postavil se do středu první formace a během jedenácti a půl minuty nahrál na tři branky, které daly řád celému utkání. „Jsme rádi, že jsme vyhráli a postoupili. O moje body tu vůbec nejde,“ byl až moc skromný Plekanec.

Na ledě se choval jako lídr. A podle oficiálního zápisu byl dokonce kapitánem! Došlo totiž k chybě a stejně jako u Jiřího Novotného, tak i vedle Tomáše Plekance bylo napsané kapitánské “C“. V zápase však měl samozřejmě jako obvykle přišité céčko na dresu pouze Jiří Novotný. „Zřejmě nějaký překlep,“ pousmál se Plekanec, jenž si svou klasickou 14 otočil na 41.

S číslem 14 totiž od začátku turnaje nastupuje Tomáš Fleischmann. Ten zapadl vedle dvojky Plekanec – Tlustý náramně. Během výluky NHL hrála tato dvojice společně za Kladno s legendou Jaromírem Jágrem. Toho v této útočné letce nahradil Tomáš Fleischmann, jemuž se zatím vůbec nedařilo. A svou úlohu zvládl na výbornou. Dal dvě branky, které znamenaly jeho první zápis do statistik na šampionátu. Plekanec mu na oba góly nahrál. „Tomáš (Fleischmann) říkal, že je evropským hokejem trochu zaskočený, tak jsme začali hrát americký a pomohlo to,“ smál se.

Teď se může účastník posledních třech mistrovství světa poprat o třetí medaili v řadě. V cestě však bude stát Švýcarsko, které ovládlo stockholmskou skupinu A se ztrátou jediného bodu. Po vypadnutí Montrealu Canadiens z prvního kola NHL přijel kromě Plekance na šampionát i švýcarský obránce Raphael Diaz. Kluboví spoluhráči se tak po několika málo dnech znovu potkají. 

„Bavili jsme se, že to vypadá tak, že bychom se mohli potkat. Dělali jsme si trochu srandu, ale radši jsem moc nepředbíhal, protože jsem nevěděl, jestli ve čtvrtfinále vůbec budeme,“ poznamenal.

FOTO: Michal Eger