08.05.2015 | Vojtěch Jurák

Pavelec vychytal nulu, Němci rozhodli v samotném závěru

Pátek 8. května přinesl na mistrovství světa čtyři utkání. Oproti předchozím dnům padalo docela málo gólů. Česká republika zvítězila před vyprodanou halou nad Rakouskem, přičemž Ondřej Pavelec vychytal nulu. S čistým štítem zvítězily také Spojené státy, které těsně přetlačily Dánsko.
Česká republika – Rakousko 4:0

Branky a nahrávky: 32. Němec (Simon), 39. Zaťovič (Hejda, Němec), 40. Sobotka (Červenka, Krejčík), 41. Voráček (Jordán, Hertl) Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. Diváci: 17 383. 

Domácí reprezentace na svém pátém vystoupení na šampionátu změřila síly s Rakouskem. Obě mužstva začala opatrně a do šancí se dostávala pozvolna. Ondřej Pavelec v české brance i Bernhard Starkbaum v té rakouské několika dobrými zákroky drželi svá mužstva a díky nim se čekalo na úvodní branku více než polovinu utkání. 
Český tým ve druhé třetině stupňoval svůj tlak, až se nakonec k radosti publika trefil Ondřej Němec. Do přestávky jej ještě napodobili Martin Zaťovič a Vladimír Sobotka. Do třetí části nastoupil do rakouské branky Rene Swette, ten však už po sedmi vteřinách inkasoval z hole Jakuba Voráčka. Češi tak ustáli roli favorita a zvítězili 4:0. 

Slovinsko – Norsko 1:3 

Branky a nahrávky: 21. Muršak (Kopitar, Kranjc) – 9. Thoresen (M. Olimb, Hølos), 24. Bastiansen (K. A. Olimb, Sølrvik), 39. Hølos (M. Olimb, Thoresen). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:3. Diváci: 8 812.

Odpolední utkání v Ostravě svedlo proti sobě Slovince a Nory, tedy týmy, které se nepohybují v postupové čtyřce. Norové vyšli vstříc vítězství už v první třetině, kdy se prosadil Patrick Thoresen. Slovinci sice hned zkraje druhé části vyrovnali zásluhou Jana Muršaka, ovšem seveřané si ještě do přestávky vzali vedení zpět po gólech Anderse Bastiansena a Jonase Hølose. 
Slovinci již nenašli síly na zvrat a nakonec prohráli 1:3. Zůstávají tak stále na posledním místě skupiny B a zároveň jsou jediným týmem, který dosud nezískal na turnaji ani bod. Naopak Norové mají bodů šest a pořád živí naději na postup do čtvrtfinále. 

Německo – Lotyšsko 2:1 

Branky a nahrávky: 47. Wolf (Reimer, Krueger), 58. Plachta – 12. Darzinš (Daugavinš). Vyloučení: 5:1, navíc Sprukts (LAT) 5 min + do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 15 494.

Večerní utkání v Praze nabídlo fanouškům dramatickou bitvu s nemnoha brankami. Trefa lotyšského Laurise Darzinše z poloviny první části zůstala na dlouhou dobu jedinou. Zatímco Němci marně dobývali branku Edgarse Masalskise, Lotyšům se nedařilo navýšit své vedení. Změnu přinesla až třetí třetina, v níž Michael Wolf vyrovnal v pětiminutové přesilovce na 1:1. 
Utkání rázem dostalo nový náboj. Napětí na ledě se zvyšovalo a fanoušci hnali své oblíbence dopředu stále hlasitěji. Rozuzlení přišlo v 57. minutě, kdy Matthias Plachta tvrdou ranou propálil lotyšského brankáře a poslal Německo do vedení 2:1. Tuto trefu přitom ještě musel potvrzovat videorozhodčí. Lotyšsko se posléze dostalo do náporu, ale ani závěrečná powerplay mu už nepomohla.

Spojené státy – Dánsko 1:0

Branky a nahrávky: 28. Nelson. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. Diváci: 8 812. 

Čtvrté utkání pátečního programu bylo na góly vůbec nejchudší. Dánové svého soupeře, možná trochu překvapivě, hodně trápili a dlouho drželi bezbrankový stav. Vše změnil až Brock Nelson, který se v 28. minutě obtočil okolo branky a poslal Američany do vedení. 
Jak se později ukázalo, tato trefa byla nejen vítězná, ale také jediná. Dánský brankář Sebastian Dahm všechno ostatní pochytal a živil až do samotného závěru naději svého týmu na body. Ještě o chlup úspěšnější však byl americký Connor Hellebuyck, který vychytal nulu. Spojené státy tedy slaví vítězství 1:0.