08.05.2017 | Jakub Borovský

Pátý den nabídl drama. Slaví Francie, Slováci opět prohráli

I když v úterním programu nenastoupil ani jeden z favoritů na titul, v obou městech se odehrála velká dramata. Francie prožívá zatím parádní turnaj, tentokrát domácí porazili Švýcaři 4:3 po nájezdech a na svém kontě mají už pět bodů. Naopak Slováci nadále pokračují turnajem bez vítězství. S Dánskem prohrávali už 0:3, utkání přesto dokázali srovnat. Bod navíc ale nakonec získali po nájezdech Dánové. V odpoledních zápasech zvítězili Norové 5:1 nad Slovinci a Lotyši 2:1 nad Itálií.

V prvním duelu pařížské skupiny B se proti sobě postavili hráči Slovinska a Norska. Do haly Bercy přišlo necelých tři tisíce diváků, kteří neviděli příliš napínavé utkání. Po první třetině vedli Seveřané už 3:0 a náskok si nenechali až do konce utkání utéct. Jediný gól Slovinců vstřelil těsně před druhou sirénou Sabolič, který upravil skóre na 1:4 a dal svému týmu ještě naději. V zápase se ale prosadil už jen Thoresen v 60. minutě a po vítězství 5:1 mají Norové ze tří duelů šest bodů. Slovinci jsou po stejné porci utkání s jedním bodem předposlední.  

Slovinsko – Norsko 1:5 (0:3, 1:1, 0:1)


Branky a nahrávky: 40. Sabolič (Podlipnik, Vidmar) – 6. M. Olimb (Thoresen, K. A. Olimb), 15. K. A. Olimb (Thoresen, Nörstebö), 19. K. Forsberg, 39. Reichenberg (Holös, Haugen), 60. Thoresen (K. A. Olimb, Bonsaksen).


Mužstva dvou rozdílných nálad se proti sobě postavila v odpoledním duelu v Kolíně nad Rýnem. Zatímco Italové s jediným bodem potřebovali zabrat, aby mohli pomýšlet na záchranu, Lotyši ovládli oba předchozí duely a drželi neporazitelnost. A ta se jich drží i nadále, když nad Italy vyhráli 2:1. Začátek měl sice lepší soupeř a už ve čtvrté minutě se radoval z gólu Insam, Lotyše ale spasil dvěma přesnými trefami Džerinš, který necelé dvě minuty před koncem rozhodl o třech bodech pro svůj tým, jenž tak nyní vede kolínskou skupinu A. 

Itálie – Lotyšsko 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)


Branky a nahrávky: 4. Insam (Traversa) – 13. Džerinš (Galvinš, Daugavinš), 59. Džerinš (Roberts Bukarts).

 

Večerní zápas v Paříži nabídl souboj Francie a Norska. K radosti domácích fanoušků otevřel skóre už ve třetí minutě Auvitu. Dva góly Praplana na začátku druhé dvacetiminutovky vývoj utkání otočily. Vyrovnání přinesl ve třetí třetině Stephane Da Costa, ale šest minut před koncem opět posunul Švýcary blíže vítězství Ambühl. Radost hráčů helvétského kříže ale překazil Rech a poslal utkání do prodloužení. V něm se ani jeden z týmů neprosadil, rozhodnutí tedy přinesl až penaltový rozstřel, kde jediným úspěšným střelcem byl Stephan Da Costa a zajistil Francii bod navíc. 

Švýcarsko – Francie 3:4sn (0:1, 2:0, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Praplan (Hollenstein, Loeffel), 24. Praplan (Hollenstein, Haas), 54. Ambühl (Suter, Untersander) – 3. Auvitu (Perret), 44. S. Da Costa (Auvitu), 56. Rech (Meunier), rozh. náj. S. Da Costa.


Napínavý zápas viděli také diváci v LANXESS areně v Kolíně nad Rýnem, kde proti sobě nastoupily trápící se týmy Dánska a Slovenska. Na drama to ale na nejdříve vůbec nevypadalo. Svěřenci kouče Cígera totiž prohrávali po dvou třetinách už 0:3. Jako by se ale inspirovali zápasem české reprezentace s Finskem a ve třetí třetině zaveleli k obratu. Nejprve snížil Gernát, o pět minut později se prosadil Bližňák a vyrovnání přinesl Miklík. Po chvíli to vypadalo, že si vedení vezmou Dánové zpět, rozhodčí ale po dlouhé debatě s videorozhodčím nakonec gól neuznal pro posunutí branky. Rozhodovat nakonec musely nájezdy, ve kterých bod navíc zařídil Green. 

Slovensko – Dánsko 3:4sn (0:1, 0:2, 3:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 42. Gernát (Miklík, Haščák), 47. Bližňák (Haščák, Dravecký), 52. Miklík (Čerešňák, Dravecký) – 17. Hardt (Storm, Green), 25. Russell (Bau Hansen), 40. Poulsen (O. Lauridsen, Green), rozh. náj. Green.