11.01.2019 |

Pátý den na MS žen U18: USA a Kanada postoupily do finále, Češky neukončily boj o udržení

V sobotu pokračovaly na MS žen do 18 let v japonském Obihiru vyřazovací boje. Američanky si zajistily postup do finále jasnou výhrou nad Finskem, Kanada si ho vybojovala proti Rusku až v prodloužení. Těsný byl také souboj o konečné páté místo, to nakonec bere Švédsko a Švýcarsko končí šesté. České hokejistky se už mohly definitivně zachránit v elitní skupině, jenže Japonky si vynutily třetí rozhodující duel.

Semifinále

Semifinálová klání začaly Američanky proti Finkám, Spojené státy americké měly drtivý nástup. Už po devíti minutách vedly o tři branky a Finsko střídalo brankářky. Tím se gólové hody USA zastavily, na 4:0 navyšovaly až na konci třetiny. Druhá část utkání nenabídla branku ani na jedné straně, góly začaly padat zase až ve třetí dvacetiminutovce. Amerika měla opět dobrý nástup, do 50. minuty si vypracovala pohodlný sedmigólový náskok a může ji mrzet pouze to, že nedokázala udržet čisté konto, když inkasovala čtyři minuty před koncem.

USA – Finsko 7:1 (4:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky:3. Knollová (Bilkaová), 6. Bilkaová (Knollová), 9. Murphyová (Websterová), 20. Petrieová (Knollová), 44. Knollová (Petrieová), 49. Bardová, 51. Websterová (Monihanová) – 56. Nuutinenová (Yrjanenová)

Druhý semifinálový souboj mezi Kanadou a Ruskem už byl napínavější, rozuzlení celého klání přišlo až v prodloužení. Jako první se prosadilo v 10. minutě z početní výhody Rusko, Kanada však za dvě minuty odpověděla. Do vedení se poprvé dostala na začátku druhé třetiny, jenže Rusky potrestaly její další vyloučení, které využily k možnosti srovnat stav na 2:2. Rozhodčí dále vylučovaly na obou stranách a početní výhodu dokázala využít také Kanada, a to dvacet čtyři vteřin před koncem druhé části. Rusky vstřelily všechny tři své semifinálové góly v přesilovkách, gólem z 52. minuty poslaly zápas do prodloužení. Jenže těsně před koncem základní hrací doby faulovaly, což Kanaďanky potrestaly hned v první minutě prodloužení a mohly začít slavit postup do boje o zlato.

Kanada – Rusko 4:3 po prodl. (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Kellyová (Trevorsová, Maceachernová), 22. Guayová (Wheelerová, Calabreseová), 40. Goslingová (Guayová), 61. Serdachnyová – 10. Savoninová (Lučniková), 28. Marková (Savoninová, Volfová), 52. Provorová (Šchaljová, Marková)

Zápas o 5. - 6. místo

Poražené celky ze čtvrtfinále se potkaly v utkání o konečné 5. - 6 místo na MS žen do 18 let. V úvodu utkání to vypadalo, že o góly nebude nouze, jelikož ve 3. minutě nejprve skórovalo Švýcarsko a o třicet osm vteřin později se prosadilo také Švédsko. Na další přesný zásah se čekalo až do 26. minuty, kdy Švédky využily početní výhodu a otočily vývoj utkání. Švýcarky měl do konce utkání k dispozici ještě tři přesilovky, jenže Švédky se srdnatě bránily a svůj těsný náskok už nepustily.

Švédsko – Švýcarsko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Ljungblomová (Waxinová, Olssonová), 26. Thuviková (Ljungblomová) – 3. Ingoldová (Zimmermannová)

O udržení

Druhý duel o udržení čekal na české hráčky, ty ovšem nenavázaly na předchozí dvě výhry nad Japonskem na tomto šampionátu. Japonky vstoupily do utkání velice aktivně, přesto se Česko ujalo na konci páté minuty vedení po úspěšné dorážce Haasové. Český tým v první třetině ustál dvojnásobné oslabení, jenže to mu i přesto podle pozápasového hodnocení uškodilo. Japonky stále pokračovaly ve svém aktivním pojetí hry, ve 23. minutě se dočkaly vyrovnání a ve 46. minutě překlopily vedení na svou stranu. To už si pohlídaly a vynutily si třetí zápas, který rozhodne o sestupujícím z elitní skupiny MS.

Japonsko – Česko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Sonojaová (Satová), 46. Itová (Wadžimaová) – 5. Haasová (Mazancová, Kaltounková)