30.12.2016 | Marek Hedbávný

Pátý den MSJ: Češi měli volno. Slováci postupují do čtvrtfinále

Ranní trénink a pak několik týmových i individuálních porad – to byl program Čechů během pátého dne juniorského mistrovství světa. Svěřenci Jakuba Petra se poctivě připravovali na důležitý sobotní duel se Švédskem. V případě výhry mohou ve skupině skončit druzí, jinak jim hrozí čtvrté místo. „Musíme chodit do brankoviště, clonit brankáři a víc střílet. Nikdy není pozdě, tenhle návyk tam musíme během turnaje dostat," nabádá trenér Jakub Petr.
30. prosince se na juniorském mistrovství světa odehrály pouze dva zápasy. V montrealské Centre Bell pokračovali Dánové v krasojízdě turnajem. Poté, co porazili Finy a Čechy, vedli po jednadvaceti minutách nad Švýcarskem 4:1. Jenže náskok ztratili – utkání dospělo do samostatných nájezdů, ve kterých uspěli Švýcaři. Ti tak získali čtvrtý bod do tabulky a už před sobotními zápasy je jasné, že o záchranu bude hrát Finsko. Na minulém turnaji přitom získalo zlaté medaile.

Úřadující mistři světa vyzvou v baráži Lotyšsko, které v pátek nestačilo na Slovensko a prohrálo 2:4. 

Situace v montrealské skupině A je i po pátém dni turnaje zamotaná. Dosud není jasné ani to, zda Češi na čtvrtfinále odcestují do Toronta, nebo zůstanou v Montrealu. O všem rozhodne až poslední den v základních skupinách.

Skupina A – Montreal:

Švýcarsko – Dánsko 5:4sn. (1:3, 2:1, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Hischier (Riat), 27. Zehnder (Weber, Gross), 33. Eggenberger (Prassl, Miranda), 44. Zehnder (In Albon, Siegenthaler), rozh. náj. Miranda – 1. True (Gatz Nielsen), 4. Blichfeld (Krag Christensen, Røndbjerg), 14. Andersen (From, Weichel), 21. From (True, Røndbjerg)

Skupina B – Toronto:

Slovensko – Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Lešťan, 39. Miloš Roman (Michal Roman, Sloboda), 41. Hatala (Michal Roman), 46. Sloboda (Miloš Roman, Grman) – 4. Čukste (Balcers, Buncis), 54. Buncis (Čukste, Dzierkals)