19.04.2017 | Martin Stříbrný

Parádní stíhačka se smutným koncem! Češi na MS končí

Čeští hokejisté nastoupili do čtvrtfinálového utkání proti obhájci zlata z Grand Forks Finsku s odhodláním porvat se o postup. Utkání došlo po neskutečné stíhačce Čechů, kteří se vrátili do utkání ze stavu 1:5, do prodloužení. V něm byli ale šťastnější reprezentanti Suomi, kteří se po vítězství 6:5 radují z postupu do semifinále mistrovství světa.

Čeští hokejisté mluvili před čtvrtfinálovým duelem o Finech s pokorou. „Koukal jsem na jejich výsledky, nebude to nic jednoduchého. Favority jsou oni, ale v sezoně jsme je několikrát dokázali porazit,“ věřil v úspěch před utkáním plzeňský David Kvasnička. „Aktuálně jim to funguje, ale my proti nim nastoupíme s tím, že tím jediným postupujícím budeme my. Musíme vstřelit o jednu branku více než oni, to je vše,“ odlehčoval hlavní trenér Václav Varaďa.


Hned v první třetině přišla pro Čechy ledová sprcha, když si reprezentanti Suomi vytvořili během první dvacetiminutovky tříbrankový náskok! „Dostat čtyři góly za dvacet minut je hrozné. Sice se k nim odrážely puky, ale to štěstí k tomu patří. Byli na první třetinu zřejmě lépe koncentrovaní,“ mrzelo Martina Nečase. „Od samého začátku na nás neskutečně vletěli. My jsme to bohužel vůbec nezvládli,“ věděl po utkání mladý útočník Filip Chytil.

Čeští hokejisté ovšem nic nezabalili, využili přestávky a vlétli do druhé třetiny jako uragán! „V kabině jsme si řekli, že když oni nám mohou dát čtyři branky za dvacet minut, proč my bychom jim nemohli dát to samé za dvě třetiny? Začali jsme hrát úplně jiný hokej než v první třetině. Fini se začali bát o výsledek,“ prozradil Nečas. „V kabině jsme si řekli, že je to možná náš poslední zápas na mistrovství a nic jiného než to otočit nám nezbývá. Dali jsme do toho všechno, neměli jsme už co ztratit,“ popisuje atmosféru po hrůzostrašné třetině autor první branky Dalimil Mikyska.


Česká stíhačka byla dokonána dvě minuty před koncem utkání, kdy šlo utkání zásluhou Filipa Zadiny za stavu 5:5 do prodloužení. „Všem jsme ukázali, že jsme tým. Dokázali jsme se neskutečně vrátit do utkání ze stavu 1:5,“ těšilo útočníka Machalu. „Jsem na tým velmi hrdý za to, co předvedl od první třetiny v utkání s Finskem,“ říkal po utkání pyšně kapitán Nečas.

Prodloužení ale šťastný konec pohádky nepřineslo. Po několika šancích na obou stranách rozhodli o svém postupu Finové. „Rozhodující branka byla hodně smolná. Šli jsme do třech, oni měli krátkou přesilovku, následovala hra tři na tři. V té nám ujeli a se štěstím dostali kotouč do brány,“ popisoval rozhodující okamžik Mikyska. „Udělali jsme malinkou chybu na modré, oni dotlačili kotouč za brankovou čáru a bylo po všem,“ doplňoval Machala.


Po utkání zavládlo na české straně zklamání a frustrace. „Dohnali jsme to parádně, nakonec bohužel měli více štěstí Finové,“ říkal po utkání čerstvý mistr Tipsport extraligy Martin Nečas. „Trochu jsem po utkání na rozhodčího řval, byl jsem frustrovaný. Odsekl mi, že to není jeho zápas, ale náš, tak ať se uklidním,“ popisoval své pocity po utkání bojovník Machala. „Bohužel, musíme jet domů,“ říkal se slzami v očích Filip Chytil.

Cesta českých mladíků tak skončila před branami semifinále. Šampionát se tedy za úspěšný považovat nedá. „Nemůžeme být spokojení. Chtěli jsme postoupit a hrát o medaile,“ konstatuje Chytil. „Ano, určitě to nebylo dobré mistrovství. Hlavní cíl, a to boje o cenné kovy, jsme nesplnili,“ dává za pravdu svému spoluhráči kapitán Nečas. A kde se stala chyba? „Na bližší rozbor by bylo třeba víc času. Když to shrnu, dostali jsme hodně branek, myslím, že tohle rozhodlo. My góly dali, ale v bránění jsme měli velké mezery," uzavírá Václav Varaďa.